Ce se întâmplă doctore?

Draga Bogdan, cu leapșa ta ai nimerit exact la cine trebuie. Pentru tema Să stai sănătos pe net să știi că material anatomo-patologic mai bun ca la mine nu găsești în tot onlineul. Mă rog, glumim, nouă bărbaților cu mici și nevinovate tenndițe de ingrășare confirmată de doctori, ne dă mâna. Mai ales când ajungem să avem relații bazate pe încredere cu un #doctorbun .  Asta dacă e cazul de cură, ceea ce vă doresc să nu.

Cum arătă fișa mea ? Vedeți mai jos. Dar dacă însă aș încerca să fiu un  #pacientbun ? Poate că altfel. Deci, cum stăm?

Riscuri identificate: muncă sedentară, somn la ore prea târzii, mișcare fizică cu mici tendințe de reducere, 10- 12 kg în plus.

Avantaje: dietă echilibrată (revin cu detalii mai jos), eliminat berea de 4 ani, nefumător de când mă știu.

Moștenire genetică: complicații cardio-vasculare în blazonul familiei.

Perspectivele de schimbare a stiluluide viață au apărut cam de 4 ani și cam aici doream să ajung, adică la sinergia faptelor. Din experiență personală am observat că în România, cel puțin zona socială în care mă învârt eu, avem tendința să reducem ideea de stil de viață la stilul nostru de muncă. În concluzie, cum ai schimbat locul de muncă, dacă se întâmplă, e bine să profiți de ocazie și să faci o mică schimbare și în stilul de viață.

La mine, locul de muncă s-a schimbat cam la 4 ani, dar nu am profitat mereu.

Bref: muncim cu colegii, ne distrăm cu colegii și trăim cu colegii, hahaha. Am reflecta la problema asta pentru că este o problemă serioasă să conștientizezi că stilul de muncă nesănatos de fapt ne domină și stilul de viață.

Când avem semne că se întâmplă asta ? Total subiectiv dar relevant aș pune pe primele planuri câteva semne: stresul generat de nervozitatea colegilor cu care lucrezi direct, randament scazut, sefi care tin pe birou medicamente, rețete, vitamine, lipsă de concetrare.

Despre dieta mea aflați mai multe din proiectul Alinei Constantinescu Croquante Spoons, încerc să mă țin de câteva direcții: apa 3 litri(atenție fetele, că ele nu prea se hidratează), 3 fructe zilnic cel puțin, mai multe fibre, salate, fără pâine și mai multă carne albă, pește, pui, lactate slabe. Sigur că strictețea nu este chiar cuvântul meu de ordine dar schimbarea este majoră față de acum 4 ani. A, uitasem, fără bere sau cât mai puțină. Eu am renunțat la bere și răcoritoare gazoase tot de acum 4 ani, sporadic vin alb. Renunț la cafea cam 3-4 săptămâni pe an dar în rest să fie bună și fără zahăr.

Mișcarea rămâne marea provocare, dar 1 oră de mers pe jos zilnic și 30 minute pe care le fac pe crosstrainerul personal Kettler Verso 107 ( la care trebuie să schimb ceva garnituri de polimer și  nu găsesc) sunt o bază onorabilă de echlibrare. Pentru 2011 încerc să trec spre un sport recreativ de echipă sau o sală accesibilă cu un program. Deja am identificat ceva în cartier. Bicicleta în București  nu este o opțiune pentru mine, după ce am stat 1 an în Olanda și 3 în Belgia, mai mult îmi fac sânge rău.

Nu aș vrea să uit de odihnă,  eu funcționez destule zile și cu 6 ore de somn dar încerc să evit acest obicei. În cazul meu, am observat că somnul este mai odinitor dacă ai și progam de mișcare, exerciții și restul.

În concluzie, după părerea mea, statul pe net, adică stilul de muncă ar putea fi al treilea termen al campaniei Să stai sănatos pe net, pe lângă un #pacientbun , un #doctorbun cred că e bine să avem și un #loc_de_muncă_bun.

 

 

Foto credit.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

6 Responses to Ce se întâmplă doctore?

 1. „A, uitasem, fără bere sau cât mai puțină.”
  the horror, the horror :)…

 2. Plăcut impresionat de echilibrul descris. Într-adevăr, locul de muncă este un factor esenţial în sistemul „statului sănătos” şi probabil (nu ştiu exact statisticile) că majoritatea persoanelor au un stil de viaţă anapoda tocmai pentru că lipseşete locul de muncă potrivit.

  Cu bicicleta poate fi o variantă deosebită de „sport de echipă”. E greu să îţi faci curaj prin Bucureşti după ce vezi realităţile civilizaţiei. Dar, încet, încet tindem şi noi spre ele.

  Mulţumesc mult pentru răspuns şi spor la efectuarea dietei.

  [la partea aceea cu berea, dau un like la ce zice Camil] 🙂

  • semanticus says:

   @Bogdan,
   Cu placere, da, nu exista solutii universale. La partea cu berea, la mine a functionat si am incercat sa fu si putin provocator. 🙂

 3. ar trebui interzise posturile ce vorbesc deschis impotriva berii

  unde-i wikileaks cand ai nevoie de el?!?!

  😀 🙂

  off the record: cu adevarat un loc de munca bun te ajuta enorm sa ai un stil de viata sanatos, confirm asta 100% 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: