UDMR, carnavalul de la Veneția și măștile

Cred că este doar o coincidență că istoricul congres al UDMR-ului din acest an are loc în acceași perioadă cu Carnavalul de la Veneția. Însă, politic vorbind, în ambele evenimente se folosesc măști venețiene. Le cunoașteți, tipologia lor o găsiți aici. Erau și foarte utile în diferite momente, de la paradă (carnevale) la luptele de pe poduri (battagliole), de la aruncatul cu ouă stricate în doamne (cam așa era de carnaval pe la 1300 ! ) până la participarea la jocuri de noroc (Il Ridotti), mă rog, tot un fel de politică.

Apropo, termenul de carnaval se pare că vine din latinescul carnem levare, a curăța carnea, a curăța bine ciolanul, aș zice eu, ca să traduc în limbaj politic românesc fericita similitudine de sensuri.

Cam așa este si cu carnavalul politicii românești: ceva flirt, niște aruncări cu ouă stricate, poker și multă paradă de măști.

Să vă dau câteva exemple de măști de la Congresul UDMR.

Il Capitano este Traian Băsescu- ” Valorile comune împărtășite de cele mai importante partide din coaliția guvernamentală reprezintă motto-ul acțiunii noastre de modernizare a statului.”

La Bauta este Victor Ponta- ”Particip la raliuri, pilotul meu este maghiar, cand greșim drumul îmi zice că nu i-am dictat bine în limba romană. Sunt conștient de ce drum trebuie să alegem ca să nu ne spuneți ca nu am dictat bine[…]Drepturile pe care le-aţi avut şi în mandatele din 2000-2004 şi 2005-2008 au fost recunoscute. Drepturile câştigate nu se iau niciodată. Succes în special domnului Kelemen Hunor”

Pantalone dei Bisognosi este Emil Boc- ”Ii aduc mulțumiri unui om politic remarcabil, unul dintre cei mai responsabili oameni din ultimii 20 de ani: președintele Marko Bela.”

Colombina este Crin Antonescu- ”Sunt aici din respect pentru comunitatea maghiară din România al cărui reprezentant a fost, este şi va rămâne UDMR. În numele partidului ţin să mulţumesc domnului Marko Bela pentru tot ce a făcut în România, pentru România. Ne aducem aminte care era situaţia şi tensiunile în 1993 în ce priveşte UDMR şi unde suntem azi.”

A! era să uit, vreți și analiză politică? Hehehe!  Pai este carnaval !

Maestre!

 

 

Foto credit.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

8 Responses to UDMR, carnavalul de la Veneția și măștile

 1. raduonc says:

  Nu inteleg ce cauta Boc si Base in carnaval.Stiu ca PDL-ul e la putere , dar a fost congresul UDMR!Cred ca s-au dus sa vada ca le mai arde autonomie!

 2. Tre3i says:

  Imi place comparatia !

 3. matilda says:

  Ca să fiu în temă : ” Alte măşti, aceeaşi piesă ” …

 4. pavelionut says:

  😀 da chiar interesant articolul, deci la astia se aplica vorba ca nu conteaza cine-o fi la guvernare ca tot de-a nostru este

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: