Din nou diplomația tace și armele vorbesc

ONU  a votat,  acum 40 de minute, rezolutia prin care se adoptă de către comunitatea internațională impunerea unei ”no-fly zone” în Libia. Precizez că în rezoluție (document pe care nu îl găsesc la acestă oră târzie) sunt prevăzute mai multe obiective, printre care și cele de natură umanitară.  Au fost 10 voturi pentru și 5 abțineri.

De acum, armele vorbesc, vom avea de urmărit încă o operațiune internațională, prima de această tip în Africa de Nord. Formatul, în sens larg vorbind, are două componente, prima, grupul de inițiativă format din SUA,Franța și Marea Britanie, grup care va oferi marea majoritate a capacităților aeriene și, a doua, NATO, care va oferi cadrul militar pe termen lung pentru întreaga zonă operațională. UE își va găsi treptat locul în tot acest proces.

Două întrebări îmi rețin atenția: cum se va mobiliza politic și militar opoziția libiană, astfel încât să nu existe și trupe străine terestre de sprijin? si cum va arăta anagajamentul politic și militar pe termen lung în acest proces din partea Ligii arabe?

Lecțiile din Irak ne-ar putea ajuta să răspundem la aceste întrebări. Din păcate răspunsurile nu ne vor da foarte multe motive de optimism.

Cu această decizie odată luată, adevărata dezbatere nu va fi dacă, ci doar când și cum se va extinde prezența militară internațională în nordul Africii ?

Să nu ne facem iluzii, din nou diplomația preventivă și medierea nu a au funcționat, au fost tăiate rapid toate căile pașnice și au fost chemați militarii să rezolve ceea ce politicul a încercat să bage sub preș, adică moștenirea unui concubinaj internațional cu regimul de la Tripoli.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: