Identitate gastronomică

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După o discuție pe Twitter cu @RFboris, despre Spania, impresiile din călatoria recentă la Barcelona, catalani și alte nuanțe ale identității regionale, mi-am adus aminte de un fragment din Manuel Vazquez MontalbanRoza din Alexandria, Ed. Art, București, 2009. Îl postez pentru că îmi place cum se vede identitatea regională prin evoluția gazpacho-ului.

– Plachia de cod cu cartofi, da, gazpacho gust pentru prima dată.

– Gustă, gustă, că aici e gătit pe bune. Cu toate că-i la modă, ei continuă să-l facă bine.

– La modă?

– E la modă de când cu autonomia, iar preparat ca în La Mancha n-are alt secret decât cinstea.

A mulțumit pentru noua măsură de vin pe care i-a turnat-o Carvalho, a dat-o pe gât și a tras aer în piept, ca să-i arate străinului ce se gătea și ce se mânca. Mai mult a declamat decât a vorbit:

– N-aș băga mâna în foc că-s autentice turtele pentru gazpacho care se fac azi prin restaurant, unde boala autonomiei a transformat gazpacho din La Mancha în simbolul identității regionale, dar am să-ți spun cum le făceau păstorii, și cum le mai fac încă babele din Bonete, Elche de la Sierra, Villarrobledo, Montalegro, Higueruela, Pozohondo, Mahora, La Herrera, Lietor, Corrar Rubio, Alpera.

Ar fi prea de tot să folosești pielea de capră tăbăcită în care păstorii frământau făina, dar e bun și un vas de lut smălțuit: pui înăuntru o grămadă de făină, îi faci o găurică în buric, pentru sare și apă caldă pe care ai s-o torni cu țârâita, apoi frămânți aluatul cât vrei, atât cât să ajungă foarte fraged și să se lase mânuit, dar nici să nu se lipească, nici să nu se întărească. Din aluatul ăsta faci gogoșele mici și le lași să se odihnească; apoi le turtești și faci turte de trei, patru palme diametru, groase de un centimetru. Fiecare turtă o împăturești în patru înainte de a le pune pe toate la copt pe jăratec, bine acoperite cu un vătrai din fier cu mâner de lemn.. După ce s-au copt, le pui la păstrare în cutia lor, o cutie special pentru turte, și din clipa aia le poți folosi ca să faci gazpacho ca prin La Mancha din orice mâncăruri de melci și momițe de berbec, din orice dihanie de vânat, dar e de preferat din iepure de munte și de câmp, din mușchi și cârnați, cu urzici și cartofi, ori gazpacho ca printre păstorii din El Bonillo, cu cartofi, jambon, ardei și roșii, și chiar gazpacho de ciuperci, văduv ca faimosul gazpacho văduv al treierătorilor.

– Mă interesează numele.

– Nimic mai simplu, gazpacho pentru săraci: dovleci, cartofi, usturoi fraged, ardei, roșii, sare și, când totul a fiert nițeluș, rupi turtele în bucățele. Căldicel. Groscior. Zemos. Tare zemos. Înainte să ne vină cartoful din America, treierătorii făceau gazpacho doar cu dovleac, usturoi fraged, ardei, în sfârșit…Îți spun asta fin’că, deși nu-i de trebuință să stărui, astea-s turtele, tăiau foamea lângă orice închipuire și umpleau burțile înainte să ajungă în La Mancha orezul ori cartoful.[…]

Cântărețul din bandurria a făcut cu ochiul și a mai tras o dușcă de vin roșu de Estola.

– Să nu uiți nicicând. La mâncăruri închise la culoare, vinuri închise la culoare.

– Și mata zici că există gazpacho de urzici?

– Cu urzici, da, domnule, că nu-i buruiană mai bună pentru salate, și odinoară se făcea din ele un sos peste poate de gustos, cu miere și oțet, care se punea pe pâinea prajită. În marile capitale au dat uitării plantele de pe marginea drumurilor, dar la țară avem mai multă cultură, iar în vremurile noastre se întoarce foametea.

Foto credit.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Identitate gastronomică

  1. Dan says:

    Curat evolutie, de la cod la urzici, e ceva…
    Gazpacho fiert?
    Roșii, de acord, usturoi fraged, ardei, sare, la fel. „Groscior, zemos. Tare zemos”.
    Tare bun si racoritor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: