Totul începe cu o carte

Am primit o leapșă de la Ștefan Murgeanu, om de bază din DreamTeamRO, echipa care se ocupă de mediatizarea ”Sinectico. Întrunirea oamenilor de carte 2011”, un eveniment care sper să aibă ecouri în politica editorială și de carte de pe la noi. Nu de alta dar ne cam apropiem cu pași repezi de momentul unor decizii când, de fapt, nu cartea ar trebui salvată, cât cititorul.

Teoria mea este că îl cam pierdem pe cititor, care nu mai are timp să citească, doar scanează, nu mai urmărește fenomenul literar, ci doar este persuadat sau nu să își îndrepte atenția spre umilul scriitor și cărțile sale, nu își face bibilotecă, el doar apelează, dacă e nevoie, la o bază de date.

Deci într-un fel este bine că la eveniment sunt invitați și blogări, pentru că ei îmbină cel mai bine cele 3 aptitudini ale unui cititor profesionist: trebuie să citească tot ce este relevant in domeniul său de interes, să dea feedback constant pentru a fi relevant și să vină cu ceva nou, totul petrcându-se în contextul noilor tehnologii de social media. Voi fi curios să aflu ce se va discuta la tema privind viitorul cărților. Ca sociolog aș fi curios și de viitorul cititorilor.

Evident, pentru blogării serioși nu există diferență majoră între textul pe hârtie și cel digital. Dacă vrea să mă contrazică cineva este OK, chiar aștept argumente. Punctul meu de vedere este că nu cartea în sine, ca obiect, este impotantă, cât lectura, aspect care leagă experiențele individuale între ele cu cartea respectivă. De curiozitate vă spun că sistemul de copiere și adnotare a codexurilor, adică a cărților medievale scrise manual și nu tipărite, permitea ca odată cu lectura să urmărești și etapele esențiale ale lecturilor anterioare.

Și acuuuuuum anunțul !

Cartea mea merge la Adi Zabavă.

Leapșa pleacă la blogări-cititori de categorie grea. Eu știu că sunteți prinși cu tot felul de activități și joburi, obligații și programe încărcate dar, mai știu și că nu vă puteți dezice de carte și lectură. Din dilema asta nu vom ieși, am zis ! 🙂

Lista cu blogării pe care îi rog să încerce să scrie pe această temă și să propage leapșa : Marieta Varga, George Vișan, Pavel Ionuț, Camil Stoenescu, Radu Oncescu precum și echipa fantastică trei3i.

O sugestie pentru organizatorii evenimentului ar fi aceea să asigure un live stream pentru că leapșa noastră pleacă în țară, dincolo de Capitală și ar fi bine să aibă acces câți mai mulți la acest eveniment.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

17 Responses to Totul începe cu o carte

 1. Pingback: Ofer o carte, ofer un univers

 2. Pingback: Prietena mea, cartea | tre3i

 3. George Visan says:

  Merci de leapsa. Ma gandesc si revin cu o recomandare. Cartea poate fi si in format electronic nu?

 4. Adi Zăbavă says:

  Ma simt onorat 🙂

 5. Pingback: Despre cărţi şi lectură | Marieta

 6. multumesc frumos 🙂

 7. Pingback: Ai carte , ai parte | Radu Oncescu

 8. Pingback: Cartea… | Sorin Grumazescu

 9. Pingback: Citește, nu vei fi singur « Semanticus Blog

 10. violetabalan says:

  Te invit pe blogul meu sa dezbatem problema lipsei de interes a romanilor fata de carti. Poate reusim sa-i convingem pe sceptici ca reprezinta o metoda de a scapa de stresul crizei. Te astept!

 11. Pingback: Follow-up SINECTICO 2011 - #DreamTeamRO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: