Citește, nu vei fi singur

Să  vă spun sincer, nu aveam o mare tragere de inimă să scriu astăzi despre politică. Aș fi preferat să fac o completare la postul despre cărți și oameni de carte, Totul începe cu o carte, unde am discutat despre lectură.

Recunosc că am scris cam expeditiv și fără să fiu atent să dau și un exemplu despre importanță lecturii. Fac aici cuvenita rectificare amintind de Lecturi urbane, un proiect unic, curajos dar zic eu perfect integrat în exigențele tipului de lectură actual și care poate fi analizat ca studiu de caz la orice curs de sociologia literaturii. Le urez multă baftă mâine, când are loc un alt eveniment din seria celor cunoscute deja.

Poate totusi Adrian Ciubotaru și echipa vor avea timp să scrie și o carte despre Lecturi urbane.

Proiectul menționat rămâne un reper la noi și sunt convins că are șanse să devină o tradiție urbană în toată puterea cuvântului. Un semn al popularității este și folclorul blogosferic și twiteristic care se creează în jurul evenimentelor Lecturi urbane. Iar la capitolul folclor sigur nu ne întrece nimeni ! suntem cei mai mari creatori de producții ”anonime” și nu prea, despre Adrian Ciubotaru, voluntari, cărțile lor, evenimentele lor. Mai mult sau mai puțin nevinovate, majoritatea reacțiilor sunt OK. Și nu este nimic nou sub soare să ai reacții dintre cele mai diverse față de un eveniment.

Dacă pe vremuri, lectura publică era una de salon literar, izolat, departe de ideea de amatori sau promovare alternativă a cărții, acum vine salonul la cititor și vine pe mai multe căi.

De exemplu Caragiale își testa piesele prin lecturi publice în două saloane, la Junimea și în înalta societate a doamnelor din București, printre adevăratele persoane care inspirau, un Trahanache, un Farfuridi, o Veta sau Zoe. Deci lectura publică în mediul urban este una dintre tradițiile autentice ale noastre și doar registrele se schimbă. Probabil că mai repede de cât ne-am aștepta, textul digital ne va ajuta mai mult în noile tipuri de lecturi în mediul urban. 

Avem deja un spectru potențial, îl prezint sumar în ideea că poate mai discutăm și alte inițiative sau direcții descoperite de voi.

1. Lecturi urbane ca interacțiune comunitară. Vezi Orașul citește.

2. Lecturi în familie, o direcție foarte răspândită pe glob.

3. Lectura ca obiectiv în cadrul geocaching. Un Drumul Cărții (vezi paralela cu drumul mingii) o campanie care ar putea combina abordarea Redescoperă România cu Lecturi urbane,  în care voluntarii descoperă cărți în locații turistice și împărtășesc din experiențele descoperirii lor. Atracții turistice avem, cărți bune de vacanță avem, blogări gata să plece în vacanță avem, cățiva patroni locali să țină cărțile și gata !

4. E-lectura facilitată wireless de distribuția de e-readere în locații alese în cadrul unor campanii de promovare a e-bookurilor. Sună foarte tehnic, dar direct spus, avem destule retele WiFi în locații publice care pot fi folosite să distribuie e-bookuri pentru recenzii, etc.

5. Lectura ca public performance, lecturi cu voce tare, o direcție inițiată în SUA prin 2009 și asociată și cu sesiuni de creație literară în grup. Vezi aici, aici și aici.

Sper că am reușit să fiu mai clar în încercarea mea de a vă convnge că totul începe cu o carte.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: