Peste arhitect este doar Dumnezeu

Astăzi despre urbanism. Înțeleg că toate sunt rezolvate în materia de urbanism in București, mai era doar o clădire, Palatul Băncii Marmorosch Blank care trebuia să sufere un tratament radical. Nu contează că arhitectul acestui palat este Petre Antonescu sau că tot ce e proiectat de el în mod normal ar trebui restaurat și nu tratat modern. Probabil, pentru că există un procent atât de mare de clădiri proiectate de Antonescu care au primit statutul de monument istoric, situația sigur că a iritat foarte mult municipalitatea bucureșteană.

Ce atîta Antonescu ?! ce ? el ne dă buget ? O fi Antonescu un faraon să ne aducă zeci de mii de turiști pe an? Mai terminați cu arhitecții interbelici ! Și ce dacă un reponsabil de urbanism face proiectul pe firmă și tot el îl aprobă la primărie ? Păi voi credeți că la palatele din Franța se punea problema de conflict de interese ? Dar Apolodor ? Credeți că mergea respectivu cu laptopul  la Comisia de urbanism a Dunării pentru aprobări ? No și la zidul chinezesc avem PUZ, dosar de scăderi arheologice?

Este cum vă spun eu ! Peste arhitect este doar Dumnezeu.

Foto  credit.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

17 Responses to Peste arhitect este doar Dumnezeu

 1. MihaelaB says:

  Da’ nu mai bine ii dau foc? Sa stim o treaba…

 2. MihaelaB says:

  Da, nu-si mai bat capul cu eventualele consolidari. Cureti terenul usor, construiesti apoi ieftin si modern!

 3. Pongo says:

  Problema nu e conflictul de interese ci valoarea slaba a arhitectilor romani in general. Peste asta se suprapune necesitatea organica de a modifica/consolida opera interbelica a arhitecturii romane- cea mai valoroasa, poate, dar in mod cert si cea mai periculoasa.

  Insa in momentul asta traim din plin o criza a avizarii constructiilor noi in Bucuresti, care suprapusa peste criza economica duce industria la dezastru.
  Parerea mea este ca nu stim sa negociem si nici nu stim cum am vrea sa fie orasul nostru. Nu exista debusee de dezvoltare, nu exista variante pentru „nemernicii” de investitori. Franta a creat un Defance. Va asigur ca daca ar fi avut conditiile geotectonice ale Romaniei probabil ca Ile de France nu ar mai fi existat in forma sa actuala. Organic vorbind ar fi fost altceva.

  Parerea mea de inginer. 🙂

  • semanticus says:

   @Pongo,
   Este bine ca ai inceput cu arhitectii. Altfel, ramaneam la vechea problema, ba terenul (parca olandezii stau pe granit) ba criza avizarilor.
   Eu nu prea inteleg ce fel de criza este asta a avizarilor?! sau criza imobilara? Adica pana acum nu au facut unii avere din imobiliare sau constructii in Bucuresti? Este mai simplu sa acceptam o diversiune publica cum ca este o ” criza” , in timp ce unii dau tunuri imobiliare, altii primesc procente la avizari si ne trezim peste noapte cu proiecte de tot felul. Chiar ne trebuie 20 de ani pentru o prima parcare subterana alta decat sub un mall ?

 4. Pongo says:

  Problema nu este (sau nu ar trebui sa fie..) ca au facut unii avere, ci cum vrem sa arate orasul.
  Multa lume considera „tunurile” imobiliare ceva de domeniul industriei constructiilor, cand de fapt nu este vorba decat despre speculatii cu terenuri- facute tocmai pentru ca nu exista debuseele despre care vorbeam.

  Remarca ta relativ la olandezi este interesanta, totusi diferenta fata de Romania este ca daca acum 400 de ani olandezii stiau ce tip de sol au, noi am aflat asta abia acum treizeci si ceva de ani, dupa ce poadoabele arhitecturale interbelice precum si mare parte din blocurile colhoznice din Bucuresti fusesera construite. Problema e grava, nu stau sa o argumentez, trebuie sa ma crezi pe cuvant, e grava. Chiar si prietenii japonezi au aflat oarecum de curand (cateva luni) ce tip de sol au prin anumite parti ale tarii.Inca putin si scaparea asta a lor ne rezolva pe toti.

  Criza avizarilor o traiesc personal din plin, de ex am in expectativa un imobil care este proiectat de aprox. un an de zile si nu primeste avizul de la protectia civila pentru diverse motive hilare. Nici mediul nu se arata mai prietenos. Si este un exemplu. Pe la inspectia de stat in constructii orice expertiza se intoarce cu tot felul de hilaritati si scuze neoficiale ca „acum asa trebuie”. Un prieten care tocmai a absolvit un examen de atestare la acceasi inspectie de stat nu poate sa isi ridice diploma pe motiv ca „ce, au trecut 12 luni?”. Doar mici exemple. Care puse cap la cap amana si impotmolesc.

  Iar relativ la parcari subterane, sa mergi odata in parcarea subterana de la inter. E goala. Sus, sigur, e omor. Esti convins ca nu avem si o problema culturala totusi?

  • semanticus says:

   @Pongo,
   Sa inteleg ca pretul metrului construit din Capitala nu are legatura cu „industria constructiilor” si este doar efectul speculatililor cu teren ? Sigur, energia, materiale, tva. etc… gasim pe cineva raspunzator…
   Crezi ca atunci cand a fost construit CCA nu se stia ce fel de sol aveam ? si cladirea nu a fost construita acum 35 de ani.
   Daca proiectul tau nu primeste avizele asta nu inseamna ca altele nu au lumina verde. De criza vorbim cand toate proiectele sunt blocate, nu e cazul in Bucuresti.

 5. Pongo says:

  Metrul patrat are legatura cu industria constructiilor in mod evident precum si cu alte industrii, insa eu vorbeam despre „speculatii”. In fine. Din punctul meu de vedere nu am nevoie sa gasesc pe cineva raspunzator, doar remarc ca fix in mijlocul unei crize financiare care blocheaza practic constructia Romaniei – ca asta se intampla vrem nu vrem- se mai pun si alte talpi pe alte cai.

  Nu toate proiectele sunt blocate, insa eu am niste zeci de dezvoltari in ultimii 2 ani care nu s-au mai intamplat din diverse motive.Asta l-am dat exemplu pentru ca e hilar, in zilele in care Romania intra sub incidenta scutului antiracheta nu se aproba o constructie noua pentru ca adapostul antiatomic nu are o iesire suficient de fistichie 🙂 Sigur, altele se intampla probabil. Remarcam ca la motivele existante deja se mai adauga acum altele.
  De CCA habar nu am, nu am idee de la ce vine prescurtarea:) Daca te referi cumva la centrul de calcul pentru automatizari de langa gara de nord- care a venit gramada in 1977- atunci el intra fix in descrierea mea. O caldire proiectata fara sa se stie caracteristicile amplasamentului.

  In definitiv exista si alta solutie: cine nu vrea sa accepte propunerea de interventie sa isi asume raspunderea. Sa dea scris ca nu este de acord cu consolidarea sau extinderea sau modificarea. Si sa raspunda in fata legii asa cum raspund si eu de exemplu.

  Sau ar mai fi posibila gasirea unei cai de mijloc. Daca mai suntem capabili. Pastrarea fatadei este o metoda. Am facut si noi asa ceva langa fosta ambasada americana. Cladirea ordinulul arhitectilor este intr-o locatie de genul asta. Poate este o gresala. Dar „in the end of the day” opera se pastreaza macar partial, functiunea evolueaza, vieti vor fi salvate.

 6. semanticus says:

  CCA – fosta Casa Centrala a Armatei, adica Cercul Militar
  Gabrea sa propuna priiectul si tot el sa dea scris ca nu este de acord cu proiectul ? hehehe
  Pastrarea fatadei? cred ca de fapt nu mai stim si nu mai vrem sa restauram cladiri. Eu ce am vazut prin anumite zone, cladiri cu pretentie de restaurare erau mai rau ca inainte. Vopsea in ulei, imitatii proaste de feronerie vorbesc doar de partea aparenta ce sa mai zic de alte artificii.

 7. Pongo says:

  Arhitecti cu companii solide de proiectare in spate au tot fost la carma Bucurestiului… Problema este ca e greu sa pui un functionar cu un salariu de doi bani, cand valoarea lui reala si ca raspundere si ca business e probabil pe la 1.000.000 de euro pe an. Daca platim banii astia poate o sa avem parte de un arhitect bun care sa renunte la atelierul propriu ca sa se ocupe exclusiv de Bucuresti. Daca nu, poate numim o comisie formata din toate capetele luminate (asa cum la avizarea unei expertize pentru cladire cu bulina pe parte de rezistenta exista si e formata din personalitati recunoscute in domeniu) , condusa prin rotatie si in felul asta scapam de o persoana si ne alegem cu mai multe…

  Din pacate detaliile asa cum au fost facute ele odata nu o sa le mai putem reface 100 de ani de acum incolo. Sunt opera unor mesteri care s-au pierdut in negurile comunismului. Restaurarea la nivelul detaliilor e o treaba mai mult decat grea. Nu exista (inca) si la noi ateliere de refacere a detaliilor astora, cu metode moderne. Sau poate nu stiu eu. Dar asta pentru ca piata nu este evoluata. Nu exista experienta atat de partea clientilor (care trebuie sa ceara) cat si a celor implicati in proiectare si executie.

  Chestia asta cu lipsa de calitate e valabila si pentru casele noi. Acum vreo 7 ani (deja!!) un tanar arhitect american care avea pe cartea de vizita o casa a lui Bill Clinton a fost antamat sa proiecteze un ansamblu rezidential de vile. M-a rugat sa il plib pe la diversi furnizori locali de materiale pentru finisaje. A ramas extrem de dezamagit, concluzia lui fiind ca cel mult o sa putem lua pentru baia copiilor ceva din Romania…

  Astia suntem, asta e nivelul. Eu ma multumesc daca pot sa salvez niste vieti.

 8. Turambar says:

  Unii spun ca arhitectul este chiar Dumnezeu

 9. Ar trebui facuta o deosebire intre avizele tehnice (cum este cel de la ISU) si avizele de amplasament. La avizele tehnice este mai simplu: respecti normativele, sau nu. Recunosc ca la un moment dat am vrut si eu intr-o parcare subterana sa fac un adapost cu usi mobile (pana vine razboiul sa se poata parca masini), iar functionarul a refuzat. Poate ca nu ALA, dar avizele de la pompieri, de exemplu, mi se par foarte utile.
  La ISC, asa este, se schimba cam des continutul documentatiei. Am pierdut si noi odata timpul facand un nou documentar foto, iar in „aviz” se spunea ca nu este nevoie de aviz.

  In privinta cladirilor istorice as comenta mai mult: pe de o parte sunt aceste cladiri foarte frumoase, cum este Banca Marmorosch (am si vizitat-o in urma cu ceva ani), pe de alta parte sunt numeroasele „zone protejate” si pseudo-monumente pentru care se face foarte multa larma. Din pacate protestele facute aproape la orice demolare sau interventie asupra unor cladiri sau in zone care nu sunt foarte importante face ca atunci cand este cazul sa nu mai poata fi nimeni sensibilizat.

  Recunosc ca eu sunt un adversar al conservationismului. Parerea mea este ca un oras trebuie sa se dezvolte mereu, iar cladirile sa fie mereu in spiritul epocii respective. Mie imi place cum se oglindeste Palatul CEC-ului in peretele cortina de langa el, mi-a placut propunerea urbanistica privind Piata Revolutiei (care a fost un mare scandal acum cativa ani) si nu vad nici o problema in vecinatatea dintre Catedrala Catolica si turnul de langa. Poate ca sunt probleme, dar de trafic, de exemplu. Comisiile de la PMB-MCC pentru zonele protejate sunt insa prea preocupate sa impuna anumite stiluri arhitectilor ca sa mai poata fi cu adevarat competente. Mie personal, intr-o respingere mi s-a indicat sa preiau „elemente stilistice de la cladirea de la Nr.83”, aceasta fiind un bloculet interbelic nu foarte reusit.

  Dar, repet, suntem ca in povestea cu Petrica si lupul: cand apare lupul nimeni nu mai raspunde la strigatele de ajutor.

  Nu am sa comentez in legatura cu arhitectii care intr-o zi sunt in comisie, iar a doua zi in fata aceleiasi comisii, este prea degradant. In legatura cu arhitectii slabi, da, am ceva de spus. Ganditi-va ca profesorii nostri nu au proiectat aproape nimic in cariera lor, cel putin cei mai multi dintre ei. In discutiile cu un verificator de proiecte (foarte respectabil), am descoperit ca acesta proiectase prima casa in acelasi an cu mine (1994), desi intre noi este o diferenta de 30 de ani.

  Nu as fi insa nici foarte ingrijorat de ceea ce se intampla. Noi avem senzatia ca urma noastra pe pamant este radicala, dar nu este asa. Incet-incet cladirile nu prea reusite vor fi re-proiectate, unele demolate, gustul public se va dezvolta si odata cu el si intelegerea dezvoltatorilor privind impactul arhitectural.

  @Turambar: atunci eu trec la satanism….
  @ Pongo: te inseli, exista ateliere care stiu sa refaca stucaturi, frize, cornise, tot felul de detalii. Eu nu fac restaurare, asociatul meu (inginer structurist) insa face si am vizitat santierele unde proiectele (cu alti arhitecti) sunt puse in opera.
  @ Pongo: Nu exista „avizarea” unei expertize, nici macar pentru cladirile cu buline rosii! In consolidari, expertul este dumnezeu: el dicteaza solutia, el verifica apoi daca a fost pusa corect in proiect. Cei de la ISC, nu fac decat sa verifice daca raportul de expertiza are o anumita forma. Discutarea unei expertize se poate face numai prin contra-expertiza

 10. Pongo says:

  @Octavian: Ma bucura ce spui, pacat ca nu se vede ca sa zic asa.Piata e mare 🙂 Cat despre”avizari” ce bine ar fi sa ai dreptate.. Un aviz este ISCul. Care poate sa vrea sa scrie „altufelu'” in expertiza, sigur, expertiza e buna, dar nu ca iti dea ei avizul :). Alte comisii sunt alea in care sustii necesitatea oportunitatea si viabilitatea consolidarii unor constructii cu fonduri partial de la stat. Am fost personal acum vreo 6 luni – in comisie erau Badea, Pop,Pavel, etc.
  O alta „duda” mult mai importanta este ca la un moment dat – prin anii 90- s-a cerut ca expertul sa faca si un deviz estimativ al lucrarilor de consolidare in cazul in care cladirea intra la clasa RS1. Radu Agent (Dumnezeu sa il ierte) s-a exprimat cam asa: ” Draga, pe gratis nu muncim.Cladirile pot foarte bine sa cada si daca sunt in clasa RSII…”
  Cam, asta 🙂

 11. Pingback: Micul Paris versus Marele Stambul « Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: