Cu ochii la stele

Urmaresc amuzat doua tipuri de argumente privind pozitia pro-regionalizare, argumente prezentate perseverent de catre tot felul de reprezentati din partea PDL, inlcusiv de catre oameni cu pretentii de oarecare adancime intelectuala.

Primul enunt suna foarte ambitios si poate fi rezumat cam asa: prin regionalizare spargem gastile locale. Ar suna foarte bine, dar afirmatia ignora o realitate pe care tot PDL incerca sa o prezinte medatic de ceva vreme. Mai pe sleau, toate gastile locale au protectie politica inalta chiar din Capitala. Si mai stim ce simplu este pentru politic sa regenereze o structura locala corupta. In plus, sa prezinti o masura administrativa ca metoda suprema de lupta anticopruptie este ca si cum ai recunoaste esecul intregii strategii anti-coruptie. Putem inchide linistiti Ministerul de Interne. Hai sa spargem intai gasca corupta din Capitala.

Al doilea enunt presupune 2 implicatii economice cunoscute de multi dintre noi. Se afirma ca 8 mari judete vor face economie la buget pentru ca se reduc structurile deconcentrate.  Concret, structurile locale vor primi doar atributii suplimentare iar viitoarele judete/regiuni vor primi bugete suplimentare si functii mai bine platite. Discreptanta va fi evidenta si inerent tensiunile vor fi destul de ridicate. Acum cred ca va dati seama ca apar 2 efecte:

1.decizia de a acorda atributii suplimentare fara structuri locale suplimentate/marite cu mai mult personal va duce oricum la mari intarzieri in prestarea de servicii catre populatie plus nivelul scazut de calitate al lucrarii din lipsa de personal specializat.

2. Structurile de la nivel regional vor insemna, sa spunem ca vor fi 8, din punct de vedere al organizarii o structura de tip agentie cu tot ce inseamna: functii inalte, bugete ridicate, concentrare de resurse, mai pe scurt vor apare 8 noi ministere cu o pletora numeroasa de functionari care vor fi platiti mai bine decat cei care erau la nivelul prefecturilor. In realitate vor fi infiintate mai multe functii de conducere cu o presiune chiar mai mare asupra bugetului. Nu cred ca actualul guvern va decide sa plateasca un simplu director dintr-o viitoare „regionala” cu un salariu mai mic decat al unui actual director de deconcentrata judeteana. In plus cu cat se vor vehicula programe europene mai banoase cu atat mai mare va fi atractia pentru structurile corupte. Estimez ca structurile vor cuprinde: 1/3 din personal vor fi fosti sefi de la judete care vor trage sfori sa vina pe posturi mai bine platite in regionala, 1/3 rude de politicieni sau oameni trimis de partide pentru a ghidona resursele si 1/3 oameni trimisi de firme/grupuri de interese care participa la contracte pentru a avea insideri.

Era si o vorba prin anii 90, ne vom reduce atat de mult ca nu vom mai avea loc de sefi.

Sunt convins ca voi fi perceput ca un retrograd, refractar la nou, inchistat, anti-pdl, insa incerc sa atrag atentia ca actualul curent politic merge pe ideea simplista ca dreptul de a analiza o decizie este doar apanajul omului politic. Aseara, la TVR1, ministrul Elena Udrea spunea cu voce tare ceea ce se gandeste in interiorul PDL: proiectele nu trebuie discutate prea mult pentru ca opozitia ori le blocheaza ori vine cu altele.

In discutia asta cetateanul nu prea are loc.

Dar unde sunt stelele in toata poavestea asta? Simplu, daca omul simplu tot nu are dreptul sa isi bage nasul in proiecte, atunci ii mai ramane sa se uite linistit la stele.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Cu ochii la stele

  1. Pingback: Regionalizarea României – modelul meu « Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: