Israel, Palestina si o toamnă foarte fierbinte în Orientul Mijlociu

Lunea viitoare se reunește, la Washington, cvartetul pentru Orientul Mijlociu, grup format din SUA, Rusia, ONU și UE. Întâlnirea are loc în contextul eforturilor depuse de țările arabe, reprezentate de Liga Arabă, de a depune în luna Septembrie un proiect de rezoluție prin care ONU ar recunoaște un stat palestinian membru al organizației.

Intenția cvartetului va fi aceea de a convinge părțile să reia negocierile directe și să evite un avans al inițiativei Ligii arabe.  Din informațiile vehiculate de media internațională rezultă că Israelul a făcut turul capitalelor importante, inclusiv România, acțiune prin care încearcă să blocheze inițiativa palestiniană.

În contextul regional foarte tensionat, al  ”primăverii arabe” care necesită alte decizii politice, al misiunii NATO din Libia care va trebui evaluată tot în toamnă de către  miniștrii apărării și de externe aliați, se poate anticipa că presiunea care va fi pusă pe Consiliul de securitate ONU, NATO și UE va fi foarte mare.

Dacă anticipăm că atât în Siria, cât și în Libia, nu vom avea progese notabile, atunci cvartetul chiar este forțat să găsească soluții la 2 scenarii. Spun asta pentru că, odată cu activizarea electorală previzibilă a grupurilor pro-fundamentaliste din Egipt, reluarea dialogului israeliano-palestinian ar putea să mai reducă din pesimismul în creștere privitor la întreaga regiune.

Primul scenariu, cel mai convenabil, ar fi ca parțile să reia tratativele directe. Caz în care palestinienii vor solicita înaintarea proceduri de recunoaștere în paralel cu negocierile directe. De găsit o soluție.

Al doilea, în caz de eșec, părțile refuzând dialogul, cvartetul se va confrunta cu un posibil scenariu de recunoașteri unilaterale, situație care va complica și mai mult votul în ONU. De găsit o soluție.

Pentru România, în ambele cazuri, se poate spune că se va lovi de aceeași problema din interiorul UE, lipsa de consens. Într-o situație extremă ne putem afla dacă se ajunge la discuția despre o forță de peacekeeping din partea UE sau NATO.

Pe termen lung, putem conchide că vom fi forțați să conviețuim nu doar cu state, actori non-statali ci și si cu entități cu recunoscute unilateral dar gestionate prin intermediul ONU. Este un subiect de reflecție.

Later edit 12 iulie. La semnalarea Irinei Ursu (mulțumesc mult Irina) postez un link către rezultatele unui sondaj realizat de Universitatea Ben Gurion privind relațiile Israelului cu zona Euro-atlantică. Cercetarea evidențiază ca 64 % dintre cetățenii israelieni intervievați sunt de acord cu o prezență de menținere a păcii a trupelor NATO.

Știrea BGU Survey Reveals Major Israeli Support for the European Union and NATO.

Later edit 12 iulie: Între timp, discuțiile de luni ale cvartetului nu au înregistrat un progres, se mai discută și astăzi. Am impresia că efortul principal al grupului este să obțină o poziție mai flexibilă din partea Israelului.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

3 Responses to Israel, Palestina si o toamnă foarte fierbinte în Orientul Mijlociu

  1. George says:

    Lipsa de consensn inseamna libera initiativa. Let’s hope we are betting on the wining horse!

  2. Pingback: Orientul Mijlociu în tranziție | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: