Cartea albă a transportului în Uniunea Europeană

Din lecturile mele întârziate aflu că în martie a.c. UE a lansat Cartea Albă a transportului european în martie a.c. Textul documentului îl găsiți aici. Întregul dosar cu documente de background îl găsiți aici.
Nu analiza în sine a documentului mă interesează cât poziția României față de document.
Ce avem în acest sens ? O Hotărâre a Senatului din 14 iunie 2011. Textul îl aveți mai jos. Pot să vă spun că face parte din  categoria ”Completați formularul cu majuscule”.
Acest document ar fi valabil pentru orice țară europeană, e bun la orice, ca apa de izvor. Nu reiese din document că ar fi vorba de România, de autostrăzi, de căi ferate, de porturile dunărene, de Strategia Dunării, de Marea Neagră, mai pe scurt, de interesele României. Este atât de fad și lipsit de profunzime că mă întreb de ce mai există o comisie a Senatului, opoziție și toată gașca de experți parlamentari de specialitate.
Mă așteptam măcar ca puterea să vină cu ceva pe partea publică. de dezbatere, de negociere a ideilor din Cartea albă dar se văd de la o poștă limitele de expertiză ale guvernului în a gestiona relevant bruma de elemente de interes național în documentele strategice privind infrastructura europeană. Chiar dacă nu îmi face plăcere și nu face cinste nici puterii și nici opoziție, aveți mai jos textul Hotărârii Senatului.

Bucuresti, 10 iunie 2011.

Nr. 556.

 
HOTĂRÂRI ALE SENATULUI
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
SENATUL
 
HOTĂRÂRE
cu privire la Cartea Albă intitulat㠓Foaie de parcurs pentru un spatiu european unic al transporturilor – către un sistem de transport competitiv si eficient din punctul de vedere al resurselor” COM (2011) 144 final
Având în vedere Raportul Comisiei economice, industrii si servicii nr. XX/205 din 12 mai 2011,
în temeiul dispozitiilor art. 67 si art. 148 alin. (2) si (3) din Constitutia României, republicată, si ale Protocolului (nr. 1) anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană si a Tratatului de instituire a Comunitătii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
 
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
 
Art. 1. – Cu privire la Cartea Alb㠓Foaie de parcurs pentru un spatiu european unic al transporturilor – către un sistem de transport competitiv si eficient din punctul de vedere al resurselor, punctul de vedere al Senatului este următorul:
a) sustine cadrul general al politicii europene de transport, articulat în jurul obiectivelor privind dezvoltarea si implementarea unor combustibili noi si durabili si a unor sisteme noi de propulsie, optimizarea performantei lanturilor multimodale de logistică, inclusiv printr-o utilizare mai intensă a modurilor mai eficiente din punct de vedere energetic, cresterea eficientei transporturilor si a utilizării infrastructurii prin sisteme de informare si bazate pe stimulenti de piată;
b) consideră că aplicarea acestor obiective trebuie să se realizeze diferentiat, în functie de nivelul de dezvoltare economică si a infrastructurii de transport din fiecare stat membru;
c) apreciază ca fiind oportună mentinerea si dezvoltarea abordării asumate prin legislatia europeană în vigoare, care nu stabileste tinte de reducere a emisiilor la nivel sectorial. În acest sens, statele trebuie să îsi identifice propriile pârghii care să conducă la reducerea emisiilor din transport, în functie de conditiile nationale specifice, caracteristicile si resursele disponibile;
d) subliniază că atingerea obiectivelor politicii europene de transport în perspectiva anului 2050 trebuie realizată concomitent cu reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile si statele membre, prin utilizarea fondurilor de coeziune. Tinând cont de existenta unui grad foarte variat de dezvoltare a infrastructurii la nivelul Uniunii Europene (UE), se propune alocarea unor fonduri prin care să se asigure acelasi nivel de dezvoltare în cadrul UE.
Art. 2. – Opinia Senatului, cuprinsă în prezenta hotărâre, se transmite Comisiei Europene si se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în sedinta din 14 iunie 2011, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia României, republicată.
PRESEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: