Evaluări strategice: ciobanii și Orientul Mijlociu

Schița 1. Ciobanii

Să zicem că apare e o idee de conferință. Se enumeră câteva obiective ambițioase, foarte ambițioase: idei revoluționare, numeroși participanți, energii proaspete și proiecte de anvergură. Grupul de inițiativă radiază încredere, este invincibil (mă rog, efect de grup) și imbatabil. Se definește o schiță de program. Tema este atât de complicată încât impune o mini-ședință de pregătire. Inviți 10 % din grupul țintă și le ceri să genereze idei.

Grupurile reușesc să scrie fiecare un slide cu 8-10 bulete-idei. Se trimit slideurile cu bulete la toți invitații.

După, anunți că, pe baza reacțiilor participanților la acele schițe, se va contura agenda evenimentului. Evident reacțiile vor fi de 2 feluri: marea majoritate nu răspunde, iar câțiva scriu propuneri fluviu și total pe lângă. Organizatorii, pe culmile disperării, găsesc ei o soluție de ultim moment, decentă dar deloc memorabilă.

A, să nu uităm, din sinteza slideurilor reiese că primele trei idei prioritare nu au legătură directă cu grupul țintă, sunt cam în afara ariei lor de expertiză, sigur toți au ceva de spus inteligibil, de bun simț și rațional despre primele 3 idei, dar cam atât.

Veriga lipsă ? Cum faci legătura între o idee și o aplicație practică dacă știi că ideea vine din acel tip de grup țintă care cunoaște doar la modul general despre ce este vorba?

Soluția? Ori schimbi ideea ori schimbi grupul.

Cu alte cuvinte. Dacă vrei să faci o conferință despre o posibilă strategie de creștere a oilor în România iar un grup de ciobani stabilesc prioritar să se vorbească despre câini, atunci, ori schimbi tema conferinței, și inviți  medici veterinari și proprietari iubitori de câini, ori îi înveți pe ciobanii să nu mai confunde oile cu câinii.

Schița 2. Orientul Mijlociu

Se dă o întrebare: Cine vor fi viitorii dictatori din Orientul Mijlociu ?

Ce presupune întrebare ? că emitentul ar fi neserios, poate prea le vede pe toate în negru și cu voal. Doar atât ? Poate că întrebarea vizează și alte informații care sunt doar presupuse. Da, adică ne obligă să construim un scenariu.

Nu știu dacă este cel mai bun sau cel mai prost. În planificare strategică nu există decât scenarii și evident multe dileme decizionale.  Să fiu mai clar, un Orient Mijlociu cu 1 (unu) singur dictator în următorii 10 ani  ar fi de dorit unui Orient Mijlociu cu 3-4 dictatori în următorii 5 ani ?

Să nu îmi spuneți să întocmim toate scenariile posibile ținând cont de numărul de țări și de 3 sau 4 orizonturi temporale pentru că nu sunt practice, sunt frumoase din punct de vedere academic, dar ministrul și așa are pe cap propriile lui scenarii acasă, la partid, dacă îl mai omori și tu cu o evaluare de 100 de pagini e jale.

Să mai citim încă o dată întrebarea: Cine vor fi viitorii dictatori din Orientul Mijlociu ? A! ați observat ! accentul cade pe ”cine”. Adică nu analiză politică ? aha, mai mult psihologie politică, biografie, educație, profil psihologic. Și cu evaluarea strategică ? cu ea ce facem ? 🙂

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

5 Responses to Evaluări strategice: ciobanii și Orientul Mijlociu

  1. Tare mishto articolul, chiar mai mishto decat ma asteptam (ceea ce nu-i usor); cam subtil. Sa inteleg ca e scris de pe culmile disperarii 🙂 ?

  2. By the way, daca ciobanii iti spun ca problema principala a ciobanitului sunt cainii, e cazul sa investesti in chinologie, ca pe ciobani ii arde drept in buzunarul propriu si stiu ei ce spun, chiar daca pare contrafactual. Dar ciobani au ramas putini in lume.

    Ah, sau ciobanii tai sunt de fapt consultanti, vorba bancului?

  3. semanticus says:

    Multumesc, nu este scris la disperare.:)

  4. Pingback: Orientul Mijlociu în tranziție | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: