Din gândirea strategică românească

Am citit un articol Israel vs. Iran Cind se va declansa razboiul? de Alexandru Toma Patrascu 
La început autorul ne spune ca totul este extrem de probabil:
De citeva saptamini insa, situatia s-a schimbat radical, iar un atac preventiv lansat de Israel a devenit extrem de probabil.
Ni se explică și că:
Concluzia? RAF nu este capabila sa sustina simultan doua operatiuni de anvergura implicind realimentari in zbor pe scara larga. Daca Marea Britanie se gaseste implicata intr-un conflict major, nu va dispune de resursele necesare trimiterii intaririlor, in caz de nevoie, in Falklands, iar acestea vor deveni vulnerabile! Aceasta vulnerabilitate poate fi compensata prin intarirea semnificativa a capacitatilor locale de aparare, in particular ale celor anti-aeriene.
Nu sunt de acord că apariția în Malvine a distrugătorului britanic ar putea fi o întărire a prezenței pentru că RAF nu ar avea realimentare. Asta este dovada că autorul ignoră sau nu consideră ca fiind importantă discuția despre profilul posibilei msiuni. Marea Britanie, dacă va fi implicată într-o posibilă operație în Iran, va fi parte în cadrul unei misiuni internaționale, o coaliție de voință, din care nu vor lipsi americanii cu tot cu avioanele lor de realimentare.
Pe urmă autorul nuanțează
Scenariu posibil
Negocierile vor tot trena pina cind Israelul se va hotari sa ia taurul de coarne si va lansa un atac limitat. Iranul va contra-ataca, dar pentru a nu-i atrage pe americani in conflict, se va abtine de la blocarea traficului maritim in Golf si va prefera sa lupte prin interpusi, Hezbollah si Hamas, de pilda.
Cred că a trecut vremea operațiilor aeriene chirurgicale  israeliene, la câtă supraveghere este în Golf și Mediterana, greu de spus că Obama, în an electoral, va decide să se facă că nu a citit avertizările spionajului militar care ar putea indica pregătirile israeliene pentru lovitură. Israelul nici măcar nu poate să escaladeze prezența militară pentru a forța o mișcare greșită a iranienilor, pentru că prezența navală și aeriană americană nu le permite.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Din gândirea strategică românească

  1. George Visan says:

    In general refuz sa citesc orice apare in presa Romaneasca despre „iminentul atac al Israelului asupra Iranului”. De asemenea cam orice vine pe tema aceasta din presa internationala. Am comis imprudenta sa deschid linkul de pe contributors. Si singura chestie pe care pot sa o spun e urmatoarea: ce a fumat autorul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: