Blogul, măgarul și umbra lui

Cum tot citeam și citeam ca să scriu o recenzie frumoasă lui Ștefan Murgeanu, am dat de o mică povestire cu tâlc dintr-o carte. Povestire care merge de minune cu isprăvile și pățaniile de prin blogosfera noastră. La final are și morala mea.
Christoph Martin Wieland, Opere alese, vol. II, Istoria abderiților, Editura Univers, București 1973 pp:182-183
” Chestiunea s-a pornit (ca toate evenimentele de seamă ale lumii) dintr-o pricină cu totul neînsemnată. Un dentist oarecare, pe nume Strution, ce din moși-strămoși se trăgea și se născuse la Megara, se stabilise cu mulți ani în urmă la Abdera; iar cum era poate unicul reprezentant al profesiunii sale în întreaga țară, clientela lui se întindea peste o mare parte a Traciei de miazăzi…Odată, când urma să viziteze târgul din din Gerania, se întâmplă că măgărița fătase în ajun, astfel că nu era în stare să plece la drum. De aceea Strution își închiriase un alt măgar care să-l ducă până la locul primului popas de nopate; propietarul urma să să-l însoțească pe jos ca să îngrijească de dobitocul lui și să se-ntoarcă apoi călare. Drumul străbătea un șes întins. Era în toiul verii, iar căldura, în ziua aceea, foarte mare. Dentistul care începuse să n-o mai poată suporta, se uita în jur cu jind, să afle un loc umbrit, să afle un loc umbrit unde să descalece și să se răcorească. Dar cât vedeai cu ochii nu se zărea nici urmă de copac sau tufă, sau vreun alt obiect dătător de umbră. În sfârșit, nemaiștiind cum să-și apere pielea, opri măgarul din mers, decâlecă și se așeză la umbra lui.
-Hei domnule, ce faceți acolo ? zise conducătorul măgarului, ce vrea să însemne asta ?
-M-am așezat un pic la umbră, răspunse Strution, căci soarele mă bate îngrozitor la cap.
-Păi nu, dragă domnule, replică celălalt, așa nu ne-a fost târgul. Eu v-am închiriat măgarul, dar despre umbra lui nici nu s-a pomenit.
-Se vede că glumești, amice, spuse dentistul râzând, umbra merge cu măgarul, asta se-nțelege.
-Aș, pe numele lui Iason, asta nu se înțelege, strigă omul măgarului întărâtat. Una este măgarul, alta este umbra măgarului. Ați închiriat măgarul pentru o sumă oarecare. Dacă aveați de gând să închiriați și umbra trebuia să spuneți. Într-un cuvânt, domnule, ridicați-vă și vă vedeți de drum, sau îmi plătiți și pentru umbra măgarului cât se cuvine.
-Cum ? Sări dentistul, am plătit măgarul și-acum să-ți plătesc și umbra. De trei ori măgar să-mi spui dacă fac așa ceva ! Măgarul este al meu pe toată ziua de azi și eu m-așez la umbra lui de câte ori âmi place, și stau la umbra lui, atât timp cât îmi place, de asta poți fi sigur !
-Serios, asta-i părerea dumneavoastră ? Întrebă celălalt cu tot sângele rece aal unui conducător de măgari tracic.
-Foarte serios, replică Strution.
-Atunci domnul să poftească îndată la Abdera, în fața judecății, zice acela. Acolo vom vedea, care dintre noi are dreptate, Pe numele lui Priapus, care să se milostivească de mine și de măgarul meu, sunt curios să aflu, cine-mi poate lua cu de-a sila umbra măgarului meu !  
Deznodământul este apoteotic. De la această ceartă, toată cetatea Abderei se va împărți în două tabere, vor urma procese, certuri, jocuri de culise, conflicte și, într-un final, mulțimea, furioasă de starea tensionată, se răzbună pe măgar și îl omoară.
Morala: Ai grijă, și blogosfera RO este un fel de cetatea Abderei, dar, mai ales, ai grijă cum îți închiriezi măgarul.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Blogul, măgarul și umbra lui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: