Veloparlamentarul față cu reacțiunea

Ideea cu veloparlamentarii este una extraordinară. Stați, nu vă grăbiți, nu mă catalogați de reclamă pe blog, că s-ar putea să nu nimeriți din prima. Cred că de pe bicicletă, tot pedalând, învățăm ce este politica. Cunoașteți regula de bază la cicilsm, dai din pedale, te menții pe șa și chiar înaintezi, așa și în politică, nu pedalezi constant prin partid, atunci poți să cazi din șa.
Mulțumesc Alina Gorghiu, ea mi-a trimis pe twitter invitația să particip și eu la eveniment, adică să selectez un parlamentar, să îl abordez, să îl conving să vină, să pedalăm împreună, să vorbim. Deci o acțiune cu cap și coadă.
Trebuie să spun că am citit, m-am gândit, iar am citit, iar m-am gândit, așa, și am observat că vor participa mulți blogări, foarte bine, cel puțin nu se observă că nu particip, hahahaa !
Pentru că la această concluzie am ajuns, nu particip. Nu resping ideea, cum spuneam, este foarte bună dar am tot întors problematica pe toate părțile.
Tehnic vorbind, am bicicletă.
Moral-volitiv vorbind, ne putem mobiliza.
Logistic vorbind, reușesc eu cumva să bag bicicleta în metrou.
Buuun ! și ajung la fața locului, adică în acel loc magic unde, ca în poveste, mă întâlnesc cu parlamentarul și unde…Ei, dragii mei, aici se rupe filmul !
Adică, putea să organizeze Alina Gorghiu o cursă cu struți (#struțoparlamentari) sau cu crocodili, (#crocoparlamentari) sau cu iguane gigantice (#iguaparlamentari) sau cu berbeci de Sibiu (#berbecoparlamentari) că o rezolvam.
Veneam și cu cobre veninoase dacă erau bune pentru curse !
Problema este însă la ultima parte, adică eu ce parlamentar aleg ?!
Vreau să fie clar, ca oameni îi stimez pe toți, ca profesionișți pe o parte dintre ei, dar ca parlamentari consider că toți sunt departe rău de situația de a satisface minimele criterii ca să pedalăm împreună. Cei de la putere au excelat prin excese în interesul lor iar cei din opoziție au excelat prin obstrucție sau inactivism. Bref, este frumos că luăm modele de evenimente parlamentare britanice dar, din păcate, nu le luăm la pachet cu parlamentarii lor (mă rog, au și ei uscăturile lor, dar este mare diferență la nivel instituțional). Vechea problemă cu forma și fondul.
Dacă voi ați găsit parlamentarul potrivit, bravo vouă, distracție plăcută, spre partea mea, multă neîncredere, poate la următorul Parlament.
Morala din cântecul lui Bourvil: Rien ne sert de courir. Il faut partir a point.

 

Bourvil – A bicyclette 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

7 Responses to Veloparlamentarul față cu reacțiunea

  1. Ai spus-o ca pe sufletul meu! Aferim!

  2. Ce articol…ce articol. Nici stanga! nici dreapta. Nici piscotar, nici troll. :))) Stii ca-ti multumesc, da?
    Si te rog sa imi definesti minim 5 (hai, fie…3) minime „criterii ca sa pedalam impreuna”. Ca sa fim profi pana la capat.

    • semanticus says:

      Buna Alina,
      Bine ai venit pe blog si multumesc pentru comentariu.
      Am inteles partea cu criteriile, nu am inteles partea cu „sa fim profi pana la capat”.

      Totusi, uite lista mea de criterii:
      1. eficienta legislativa a parlamentarului sa fi fost cu cel putin 40% mai mare decat media din Camera in ultimii 2 ani.
      2. sa fi avut cel putin 5 declaratii politice/sesiune in ultimele 3 sesiuni care au influentat decisiv votul la un proiect de lege initiat de un parlamentar (nu de guvern).
      3. sa fi avut o medie, pe ultimele 3 sesiuni, de initiative mai mare cu 40 % decat media pe Camera in urmatoarele domenii: protectie sociala, economie, educatie &cultura si sanatate.
      4. sa fi avut o activitate cu peste 30 % fata de media numarului de initiative din propriul grup parlamentar in sfera legiferarii tematicii sociale in ultimele 4 sesiuni.
      5. sa fi gasit solutii de deblocare (care au si fost aplicate, adica votate) pentru cel putin 10 proiecte de legi blocate in ultimele 2 sesiuni.
      6. sa fi coordonat, girat, cel putin 1 studiu parlamentar/sesiune in ultimele 4-5 sesiuni privind programe de legiferare cu oizont de 10 ani pentru legislatia romaneasca.

      Pentru moment ma opresc aici. Sigur ca mai sunt multe alte criterii, grupate pe seturi de citerii asociate unor dimensiuni: reprezentare, activitate in teritoriu, relatii inter-prlamentare, legislatie europeana, promovarea imaginii Prlamentului, etc.

  3. mihnea says:

    ia ma unul de la minoritati. gen cum-il-cheama de la nemti, baiat cilibiu sau pe pambuccian. sau un udemerist mai decent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: