Blogul, profesie sau ocupație ?

Am citit ce au scris Arhi, Chinezu și Manafu despre neparticipare și lipsa de interes din partea blogărilor față de un eveniment. Arhi a fost direct, fără prea multe vorbe, doar le-a făcut morală și îi lasă cum erau. Chinezu, constructiv, le-a dat indicații aplicate, utile. Manafu, mai curând strategic, vrea să schimbe ceva în modul său de a se raporta la blogări.
Cred că iar suntem în zona aia gri, neclară, în care interesele se îmbină cu frustrările, lipsa de identitate și neștiința, percepțiile cu contextul, intențiile bune cu stările conflictuale.
Postez și eu câteva observații.
Cred că în afară de București și încă vreo 2-3 orașe, unde implicarea blogărilor în evenimente este deja o cutumă, un standard, în restul orașelor totul este efemer, neplanificat, ad-hoc și neprofesionist. Depinde de prea mulți factori, factori pe care o campanie națională nu prea îi ia în calcul. Așa că se revine la influenceri, asta în cel mai fericit caz, care să mai anime ceva.
Să nu ne luăm după statistici, că avem zeci de bloguri în nu știu ce oraș, că au fost nu știu câte evenimente, și altele de genul acesta, activismul și motivația unui blogăr se măsoară altfel și dincolo de cât cere pe articol, costă mult mai mult să îl atragi într-o colaborare pe termen lung.
Acum, interesant este că mulți comentează cei ”50 de lei” ceruți. Prea ieftin, prea jos nivelul, cum își permit ?!  Nu prea știu cum să interpretez reacțiile acestea. Că se strică prețul pe piață ? că este de fapt o cerere ”la mișto” ? că la 50 de lei prestația pe blog este de doar 50 de lei.
Am mers la conferințe cu și despre blogări/blogging și am înregistrat frecvent mesajul: e bine să vă faceți blog, să nu fie de nișă, să fiți atenți cu una cu alta și, la final, la început nu veți câștiga bani din blog, nu renunțați la job, ne mai vedem la următoarea conferință.
Și atunci sigur că vine și întrebarea din titlu, ce model dominant de blogging se promovează în Romania de către cei care se ocupă cu asta ? Vrem blogări care din primul an să abordeze totul ca fiind o profesie sau blogul este doar una dintre ocupațiile lor ?
PS: Întrebarea mea nu ia în calcul jurnaliștii cu blog, PRistii cu blog, antreprenorii cu blog, consultanții cu blog, să mai scriu ? 🙂

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

4 Responses to Blogul, profesie sau ocupație ?

  1. Eu sincer blogul il consider un hobby permanent.Ca sa fiu mai exact – e hobby-ul pe care il asteptam de mult timp (tot incercand sa caut ceva care sa-mi placa si sa nu ma plictisesc repede de el).Si includ si partea de social media & co.

  2. Nu pot sa neg faptul ca nu am avut „oferte”, dar din fericire exista si butonul „Delete” :).Prefer sa raman la statu quo-ul de acum 🙂

  3. Pingback: De ce artistul din mine e mandru ca e blogger | Pagina personala Marius Matache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: