Opțiuni și opțiuni pentru Victor Ponta

Ovidiu de la La Colțul Străzii a scris despre cele cinci subiecte economice pe termen scurt ale unui posibil guvern Ponta. În optica lui Ovidiu, Victor Ponta ar trebui să rezolve: creșterea pensiilor și salariilor, privatizările, Roșia Montana, retrocedarea proprietăților, bani pentru baroni.
Pentru o guvernare de doar 6 luni prioritățile nu sunt ușor de armonizat. Iar în acest caz este mai important stilul în care inițiezi o agenda a noului guvern decât prioritizarea.
Sigur că este ușor să faci o listă de proiecte existente pe care să dorești să le blochezi din dorința de a demonstra voință politică dar asta nu asigura rezultate palpabile până în noiembrie. În plus, dacă ne uităm la lista lui Ovidiu sesizăm că toate acestea sunt obiective ale fostei puteri, deci se preia o agendă a fostului guvern, încâlcită și în care PDL are avantajul cunoașterii în detaliu.
Pe de altă parte există tentația ca USL să își arate mușchii ca viitoare majoritate în Parlament însă pe un guvern de tranziție care nu beneficiază de o coaliție solidă în actualul Parlament.
Ca modele, un posibil Guvern Victor Ponta are trei opțiuni strategice:
1. sa guverneze pre-electoral pe agenda fostului Guvern MRU- pentru a încheia/retrage/bloca/repara inițiativele PDL-UDMR-UNPR.
2. să guverneze electoral în ideea de a căștiga alegerile.
3. să guverneze post-electoral în ideea de a pregăti adevărata guvernare USL de după noiembrie 2012.
Singurele elemente fixe din programul de guvernare rămân: programul de la FMI, spațiul Schengen și Mecanismul de control și verificare.
Singurul avantaj pe termen lung al acestei oportunități pentru USL este testarea mecanismului intern USL de coordonare în regim de coaliție la putere și nu de structură în opoziție, cum vor combina și armoniza interesele de partid în cele două planuri, guvernamental și parlamentar.
Dar adevărata provocare politică pentru USL va fi (în mod normal ideea asta ar fi fost plătită foarte bine dacă o emitea un consultant 🙂 ) găsirea unei soluții post-electorale pentru lărgirea componenței USL. Mai mult nu spun, cine știe pricepe.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Opțiuni și opțiuni pentru Victor Ponta

  1. Pingback: Inter-regnum: cine a guvernat România de la Piaţa Universităţii până la moţiunea de cenzură «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: