Momentul egiptean

După anunțul privind câștigarea de către Mohammed Morsi a alegerilor prezidențiale cred că se prefigurează un ”moment egiptean” în istoria Orientului Mijlociu lărgit.
Pe plan intern, asistăm la o adevărată lecție de confruntare politică între două forțe care au conturat profilul de țară al Egiptului în ultimii 60 -70 de ani. Este vorba despre Armată, care de 60 de ani a dat liderii egipteni și Frăția Musulmană, mișcare care, de 84 de ani, a reprezentat principala forță de opoziție.  În acest sens avem ceva similitudini cu modelul de clivaj politic turcesc și posibil relevante pentru viitorul Egiptului ca partener al unor actori din sfera transatlantică. Indiferent de limitele impuse de Armată, noul președinte are avantajul unor opțiuni mai extinse de inițiativă date fiind caracteristicile mișcării pe care o reprezintă. Armata, încă în defensivă, nu are soluții la problemele concrete, are de apărat un sistem care a fost planificat să răspundă la o comandă unică și doar pentru un anumit tip de situații, deci,oricum, aveau nevoie de o interfață politică. De la postura de apărător al sistemului la cel de arbitru al jocului politic pe model turcesc este cale lungă.
Pe plan extern, cred că avem principala semnificație a alegerii noului președinte. Mohammed Morsi ar putea deveni cea mai credibilă figură în lumea islamică, fapt care are și riscuri dar și  avantaje.
Riscul ar fi acela de a transforma succesul într-o poveste de substituire a curentului de sprijin cu un regim personal incomod pentru toată regiunea și compromiterea ideii de ”primăvară arabă”.
Avantajul principal este șansa unică de a demonstra ca există o alternativă islamică moderată la regimurile din Iran sau din zona Golfului. În plus, în noua postură, Frăția Musulmană își va reduce dependența de unii donatori tot din zona Golfului.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

5 Responses to Momentul egiptean

  1. Pozitia armatei in jocul politic in Turcia este in „reconfigurare”, ca sa zic asa. Daca – si nu vad de ce nu – alternativa islamica moderata se va dovedi viabila, modelul ar putea fi foarte eficient pe termen lung.

  2. Cu ceva vreme in urma (vreo 2-3 ani) Egiptul a facut un mic exercitiu de nation branding, incercand sa se pozitioneze si ca destinatie de business si investitii, nu doar ca destinatie turistica. Nu prea a reusit, dar au vazut ca pot face o campanie la costuri rezonabile. De ceva vreme se pozitioneaza ca „promotor pasnic” al primaverii arabe, ca oaza de stabilitate si dialog

  3. Pingback: Orientul Mijlociu în tranziție | Semanticus Blog

  4. Pingback: Egipt | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: