TVR1, 2 & 3

 

Ultima dezbatere bag seamă că ar fi planul de restructurare al TVR. De la început vreau să spun că îl înțeleg pe Claudiu Săftoiu, este manager acum, se confruntă cu o situație economică foarte grea a TVR. De la el se așteaptă multe. Politicienii USL așteaptă promovare, politicienii din opoziție nu așteaptă nimic bun, finanțiștii așteaptă plata datoriilor, clientela TVR așteaptă noi contracte, salariații TVR așteaptă stabilitate.

Am văzut că reacțiile cele mai vehemente anti privesc decizia de desființare a TVR Cultural și TVR Info.  Despre TVR Cultural am păreri personale de telespectator iar despre TVR Info am păreri ceva mai extinse pentru că am fost invitat constant (neplătit, precizez asta, pentru că au fost voci care mă întrebau dacă am salariu egal cu al Ioani Lupea, ei vă spun acum că nu am avut contract, nu am fost colaborator plătit, mă rog unii vor spune că mint, alții că am fost fraier) să comentez.

Cu TVR Info a fost prima mea experiență cu o televiziune de știri, am învățat multe în materie de participare la emisiuni live. Nu am impus condiții și nici producătorii, moderatorii sau redactorii nu au încercat să îmi sugereze o anumită linie. Deci le mulțumesc tuturor,celor de la TVR Info cu care am colaborat.

Bun, revenim la perspectivă. Am citit că există o petiție pentru păstrarea TVR Cultural, am citit ceva și la Chinezu.

Clar, percepția defavorabilă vizează TVR Info dar nu știu dacă plătitul polițelor va rezolva problema TVR.

Nu am citit planul de restructurare, nu cred că este la liber, dar mă întreb dacă se știe că orice desființare, mai ales dacă ai 2 canale integral de desființat, presupune noi cheltuieli. Adică, oricât de mici ar fi segmentele care erau vizate de Cultural și Info  acestea vor fi pierdute, dacă muți emisiuni asta nu înseamnă că poți să muți și spectatorii. În al doilea rând, mutarea emisiunilor nu se face în burta unui rechin, ziua are tot 24 de ore, adică aduci emisiuni dar trebuie să scoți altele de pe TVR 1, 2 și 3. Și ajungem la întrebarea esențială, avem o strategie pentru tot TVRul ? știm noi cum va arăta TVR 2 după ce se vor aduce emisiuni de pe Cultural ? comisia de cultură știe ? trebuie informată despre planul de perspectivă.

În stadiul actual Claudiu Săftoiu trebuie să vină și cu idei nu doar cu măsuri administrative. Se poate pune în locul TVR Cultural un proiect mai bun și mai amplu dar care să se susțină pe TVR 2 ? Pentru că, ne aducem aminte, pe vremuri TVR 2 era canalul cultural. Pe de altă parte, știm că promovarea emisiunilor nu a fost la TVR punctul forte.

Mă gândeam la partea cu resursele care lipsesc TVRului, adică ce idei, proiecte ar să fie mai atractive din punct de vedere economic.

Așa am ajuns la două idei, total nerealiste dar dacă tot nu aveam o încheiere. să le scriu.

1. Aș face un BSNews – Black Sea News, în engleză, o combinație între canalele EuroNews și  Al Jazeera, cu o pronunțată dimensiune economică regională.

2. Aș face, am mai scris cred, un Travel & Living in Romania pentru turiști și expați tot în engleză.

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

9 Responses to TVR1, 2 & 3

  1. camil says:

    citeam ieri ca TVR Cultural avea alocat doar 1.7% din bugetul total al TVR.
    daca e adevarat, decizia de a desfiinta TVR Cultural pare cu atat mai aberanta…

  2. katalind says:

    O părere foarte pertinentă şi „liniştită”. Aia cu Travel îmi place.

  3. Al Jazeera e greu de batut, e un post bun (inclusiv Al Jazeera din Bosnia, care acopera Balcanii). Un Travel & Living romanesc s-ar putea sa prinda surprizator de bine, ca noi suntem mai „exotici” de felul nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: