Generalii MApN

Acum câțiva ani, mă aflam în situația de a asista (repet, doar asistam, nu conduceam discuțiile din partea MApN) la o întâlnire, cu un aliat NATO foarte important, unde subiectul discuției era acordarea unui post de general în structura unei misiuni internaționale în care România a participat constant și semnificativ numeric. După încheierea discuțiilor întrebarea principală   pentru noi a fost: Primim noi postul de general dar pe cine punem ? Aveam și avem mari probleme în a numi generali pentru asemenea posturi în teatre.
La numărul de soldați români în Afganistan, România trebuia să aibă de mulți ani în mod constant o poziție de un general cu o stea în Afganistan și o altă poziție în structura militară NATO.
Concluzia: nu am avut, nu avem și nici nu vom avea pentru că lucrurile stau cum veți citi mai jos.
După marea cruciadă declanșată de ministrul Corneliu Dobrițoiu împotriva gradelor onorifice acordate unor civili de către fostul ministru Gabriel Oprea citesc în InfoMondo Militar următorul post:
Crin Antonescu a avansat mai mulţi colonei la gradul de general

Prin decretele 564, 565, 566, 567 şi 568 din 23.08.2012 preşedintele înterimar al României, Crin Antonescu, a avansat la gradul de general maior pe generalul de brigadă Ungureanu Zaharia Ion, iar pe următorii colonei la gradul de general de brigadă:

– colonel Dincovici Ilie Cristian-Iulian
– colonel Birla Adam-Dan Nelu
– colonel Bilbiie Emil Radut-Marian
– colonel Maciu Nicolae Florin

sursa: Monitorul Oficial

Deci președintele intermiar Crin Antonescu și ministrul apărării Corneliu Dobrițoiu, responsabil politic cu apărarea,într-un guvern tot interimar, nu au stat degeaba.  Au schimbat abuziv pe șeful Informațiilor Militare, încep să dea diplome de societăți comerciale agreate (de cine și cum vom vedea) și dacă tot avem un președinte interimar de ce să nu îl punem să semneze și niște decrete de avansare.
Nu contează că ministrul Corneliu Dobrițoiu a promis că o Comisie a ministerului va analiza toate avansările din 1990 încoace, trec peste demagogia angajamentului care suna a apocalipsă și a operă de martir pentru binele și propășirea instituției, dar se credea că acest ordin trebuia dus la îndeplinire și, între timp,  robinetul cu grade de general putea să stea închis până când Comisia prezenta un raport cu situația gradelor din Armată și propuneri pentru viitor. Vezi să nu !
Mari naivi mai suntem, în realitate vechile obiceiuri din MApN continuă, cu Băsescu sau cu Antonescu,cu Oprea sau cu Dobrițoiu, fabrica de generali duduie, unii vor avansări, alții vor să aprobe.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

4 Responses to Generalii MApN

 1. Zina says:

  Oare de ce ?!…

  • semanticus says:

   @Zina
   de ce ce ?
   De ce a acceptat Crin sa semneze ?
   De ce suntem in aceasta situatie cu generalii ?
   Nu este clara intrebarea.

 2. Mai nene, si eu care am fost Team Leader Interimar (vorba lui Crin, „Acting”) degeaba! Puteam sa le dublez salariile la toti… si cand colo, eu doar le-am cerut sa munceasca…

  Ar trebui sa invat de la Maestri (si sa ma cred eterna).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: