Plecați acasă ! Ep. 3 Ședința CSAT

Ieri a avut loc ședința CSAT, cu multe subiecte pe ordinea de zi. Voi comenta pe subiectul avionului multirol. Am citit comunicatul din partea Președinției și am selectat paragrafele care vizează problema avionului de luptă. Ca să încep cu concluzia, în ciuda manipulării din presă, prin care se anunță decizia cumpărării, nu vom avea prea repede o achiziție și, de fapt, ar fi cam ultima problemă.
 ”În cadrul şedinţei s-a analizat starea Armatei României, punându-se în discuţie capacitatea de luptă pe timp de pace și de război, precum şi participarea la misiunile internaţionale. Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.
Ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Membrii Consiliului au aprobat „Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice. ”
Prin prisma textului selectat, problemele sunt serioase și mi se confirmă o părere personală, există o crasă lipsa de voință dublată de un amatorism periculos în rândul decidenților strânși în CSAT. Voi lua pe rând fragmente din citatul de mai sus și voi face observații la fiecare. Sper totuși că o mare parte dintre problemele pe care le ridic să fie determinate de exprimările greșite din textul oficial dar nu cred.
 1. ” Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin”.
  Nu știu în baza a ce au ajuns membrii CSAT la această concluzie, pentru că în afară de aprecierile generale de genul ”nu avem buget dar ne îndeplinim misiunile asumate” eu alte evaluări publice și oficiale, din care să reiasă că avem capacități limitate, nu am văzut. În plus, pe data de 14 septembrie 2012, actualul ministru, deci la o zi după ce a primit agenda CSAT, la Sibiu, în fața sefilor militari din NATO a declarat:
  ”Not in the least, as of Romania, I would like to express our Government determination to fulfill all the assumed commitments, of which, those with NATO stand high on our priority.” Sursa: http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_90027.htm    În concluzie, un mesaj foarte confuz, la nici 2 săptămâni România declară că de fapt are capacități limitate ?! Cum să ai capacități limitate și în același timp să asiguri NATO că ne voi îndeplini toate angajamentele ?!?!
 1. ”şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.”
  Aceasta se dorește a fi SOLUȚIA identificată pentru situația descrisă la punctul 1. Avem aici o invenție care nu duce la nimic. Conform legilor, nu există în MapN programe multianuale, speram ca măcar ministrul Dobrițoiu și cel puțin alți doi secretari de stat, pe care îi cunosc de ceva timp, să fi știut treaba asta. Conform legii bugetului de stat, în MapN există programe bugetare, iar din punct de vedere al legislației înzestrării există progame majore sau programe de înzestrare de importanță strategică. Ministerul de Finanțe nu acceptă programe multianuale pentru apărare. O viziune pe termen lung, având obiective eșalonate anual pe următorii 10 ani pentru fiecare program bugetar, se poate face doar în cadrul Cărții Albe a guvernului pentru apărare, document care nu a mai fost actualizat de pe vremea guvernului Năstase. Vă dați seama unde suntem ?! Asta precizează legea planificării apărării, încă în vigoare.
  Guvernul și Președinția ratează și acest punct și chiar încalcă legea. O altă variantă ar fi fost să facă referire la Planurile de modernizare și pregătire a Forțelor Trestre, Navale și Aeriene. Nu mai comentez exprimarea la fel de confuză ”restabilirea capacității de luptă”, nu există, nu se folosește la nivel strategic.
 1. ” Ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, a prezentat demersurile întreprinse în vederea iniţierii programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene.”
  Atunci când se ajunge la cuvântul magic ”program” lucrurile devin interesante. În primul rând, inițierea programului a fost demarată cu mai mulți ani în urmă. În al doilea rând, trebuia să prezinte stadiul de îndeplinire a unor decizii CSAT anterioare privind situația programelor de înzestrare printre care și cele privind Forțele Aeriene. De ce ? Simplu, va fi un alt guvern din decembrie și în mod normal trebuia făcut un bilanț pe tot domeniul înzestrării și o discuție pe proiectul noului buget al apărării
 2. ”Membrii Consiliului au aprobat „Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.
  Aici deja suntem total în ceață conceptuală și confuzie politică, aș spune și ”de apărare”, dar nu este nici pe departe cazul. Nu știm dacă această concepție este o strategie, un plan, o viziune, titlul nu are acoperire în legislația apărării sau securității naționale, pare o pură invenție.
  Mai mult, conform legislație transparenței instituționale, acest document trebuia să fie public. Culmea este că actualul minstru al apărării declara sus și tare la ”Aeronautic Show 2012”. că ”România respectă “la literă” toate directivele Uniunii Europene în ceea ce priveşte achiziţia avioanelor multirol F-16 din Portugalia”. Să fim serioși. Oricum acest document, dacă el există, trebuia să fie public de multe luni conform precizărilor de pe pagina internet a MapN:
  ”Lista documentelor de interes public
 • Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale;
 • Bugetul;
 • Bilanţul contabil;
 • Programele şi strategiile proprii Ministerului Apărării Naţionale;
 • Raportul anual de activitate al Ministerului Apărării Naţionale;
 • Raportul anual al situaţiei activităţii de informare publică directă;
 • Proiectele de acte normative iniţiate de Ministerul Apărării Naţionale, supuse consultării publice, precum şi consultării preliminare interinstituţionale;
 • Comunicate de presă, buletine informative, documentare de presă, pliante, afişe privind activităţile instituţiei militare;
 • Materiale audio, video, prezentate în cadrul conferinţelor de presă şi declaraţii de presă;
 • Declaraţii de avere;
 • Lista posturilor vacante şi condiţiile necesare pentru ocuparea acestora;
Deci mai sunt multe de rezolvat atunci când vine vorba de conducerea MapN și gestionarea treburilor strategice. Cu documente surpriză, dar de interes public cert, scoase din buzunar peste noapte și care, în plus, nici legal, nici substanțial și nici procedural nu respectă normele legale în vigoare nu cred că vom rezolva problemele existente.
O eroare gravă a conducerii MapN a fost decizia de a prezenta convorbirile româno-portugheze ca fiind negocieri, și totul în contextul în care suntem la faza inițerii programului, a existenței unei obscure Concepții și fără un angajament oficial din partea Guvernului român.
Cu ce mandat au fost derulate aceste negocieri cu partea portugheză ? Oricum Portugalia a ținut discret toată chestiunea convorbirilor, a prețului, etc. și asta spune multe.  Partea română nu a făcut la fel și nu este bine.
După părerea mea, această ședință a CSAT consfințește amânarea achiziției avionului multirol și confirmă decizia partidelor din arcul guvernamental de a boicota activitățile derulate în acest cadru instituțional.
După Parlament, Guvern, a venit rândul CSATului să stingă lumina, să încuie și să plece acasă ! Rămâne de clarificat dacă tehnica de bruiaj care asigură confidențialitatea discuțiilor din sala de ședințe trebuie închisă, oricum nu îi văd rostul. Se pare, că avem miniștri care se cam plictisesc la ședință de ce să nu comunice sau să stea pe net ?!
Plecați acasă !

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Plecați acasă ! Ep. 3 Ședința CSAT

 1. Pingback: ”Realizarea” din CSAT « Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: