Televiziunea Română Liberă

Am urmărit printre picături polemicile, problemele și dezbaterile privind TVR. Acum o oră Claudiu Săftoiu a fost validat de Parlament în funcția de PDG al SRTv. Nici nu credeam că va fi o criză. Parlamentul, acea instituție blocată de 4 ani, a revenit brusc și a votat ce era de votat. Putem să ne dăm noi mult și bine cu părerea, să demonstrăm cu cifre și grafice, cu comparații și măsurători că TVR ar fi o instituție veche, anchilozată, controlată de grupuri economice, că ea va rămâne o miză politică oricum.
Exista alternativă la numirea lui Claudiu Săftoiu ? Astăzi și în condițiile de acum nu cred. Din simplu motiv că TVR este controlată politic  nu va putea avea manageri. Ar fi gresit să credem că o reformă ordonată politic va depolitiza instituția peste noapte.
Dacă mă uit la ce fel de polemici sunt între membri CA și la lipsa de reacții din partea supervizării politice din Parlament se vede clar  că miza este transformarea viitoarea configurații politice într-o nouă structură de influență și negociere economică pe bugetul SRTv.
Că ar fi fost Nicolau sau că este Săftoiu, oricine preia în ianuarie o agendă a noii puteri cu tot cu contractele clientelei asociate, de fapt ce era mai greu s-a rezolvat, vechile contracte girate de  majoritatea politică anterioară au dispărut prin dispariția unor canale iar șefii mai mici deja au liste cu cine pleacă sau nu.
Ce mai rămâne de făcut în SRTv ? Mai sunt de reglat și linistit câteva grupuri sindicale, de trecut peste o campanie electorală total nesemnificativă (cu cât TVR se implică mai puțin cu atât mai bine, sloganul cu cetățeanul trebuie să fie informat nu mai este de actualitate, acum cetățeanul trebuie întâi dezintoxicat și după, dacă nu e prea disperat să mai fie și informat) și de reluat probabil niște proiecte cu adevărat profesioniste pe canalul TVR 2 și de experimentat proiectul cu Euronews. Proiectul cu Euronews plus cele posibile culturale ar putea să reușească pentru că nu au mize economice atât de mari, cel puțin la prima vedere.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

3 Responses to Televiziunea Română Liberă

 1. Pingback: Recomandările zilei din blogosferă - 17.10.2012 • Chinezu

 2. cotos says:

  Eu nu inteleg dc nu se incearaca organizare pe tip BB…In anumite tari a avut efect…Televiziunea nationala din Ungaria, din coada a ajuns un reper pe acolo..Gratie BBC 🙂

  • semanticus says:

   @cotos,
   bine ai venit pe blog. Multi ani și eu ma intrebam, cand era vorba de schimbare, de ce ? de ce nu aia ? de ce nu ailalta ? până am inteles ca trebuie sa intreb Cine ? asa vei intelege mai multe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: