Maroniul de București

Mici observații de prin weekend despre Maroniul de București, că Albastrul de Voroneț nu prea găsim.
După marea modernizare Piața Universității va arăta la fel, aproape la fel, cu mai mult beton, cu niște dubioase dale de piatră care se vor sparge după primul ciclu iarnă-vară, tot fără guri de scurgere care să mai ducă  din praful urbei de la șes și evident fără noi toalete publice Nu știm să refacem, să restaurăm sau să mai construim ceva, doar bifăm niște încropeli cu iz electoral și penal.
Mai apare o oroare în zona Pieței Universității, o oroare cromatică, Teatrul Național vopsit jumătate, jumătatea de  sus, într-un fel de roșu-maroniu spre că–niu. Un așa aer provincial vetust nu am mai văzut, viitoarele infiltrații de apă de pe terasa acoperișului vor fi de culoare albă și vor lăsa dâre artistice pe fațada maronie, cam ca un machiaj plouat pe fața artiștilor de la Național.

 

Ce să le cerem ?! Cui ? Urbaniștilor ? Arhitecților ? Celor din primărie ? lor le place maroniul de București
Mai la vale, în Centrul vechi plin de locante noi, am găsit altceva. Marele proiect de refacere, restaurare chipurile a Hanului Gabroveni, numai 6 milioane Euro.
Se pare că:
Mai puţin de 30% dintre materialele originale vor putea fi salvate. Dar, la final, hanul va arăta la fel ca acum aproape 100 de ani, când negustorii poposeau acolo. E monument istoric, aşa că arhitectura trebuie păstrată.
Ce se bagă în construcția de 6 milioane de euroi ? Vă spun eu se construiește cu blocuri de BCA, cam ca la o casă de la periferia Bucureștiului, din sărăcia de 6 milioane de euroi băgăm niște blocuri de cretă albă pentru vestitul Han Gabroveni. Vezi foto de mai jos cu zidurile netencuite.

Mai avem o speranță de natură cromatică, în sectorul 4 au apărut corturile electorale albe, adică. discret, momentan USL nu pune sigla pe fondul alb al corturilor care testează gratis tensiunea arterială de luni până -duminică, între orele 10-17, dar au apărut în schimb fățiș, la vedere, posterul mare și fluturașii cu candidatul PC – Bogdan Diaconu. Pe peretele frontal al cortului se vede de la o poștă figura vag intelectual-teologică- conservatoare a domnului Bogdan Diaconu.
În atâta Maroniu de București aceste pete albe, pure, strălucitoare, ale corturilor USL sunt care picăturile de roua dimineața, fac să strălucească și cea mai putrezită frunză pe cale se devină cină pentru viermi.

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: