Ne-fondurile europene

Am citit articolul Ioanei Morovan de pe Euractiv Tinta de absorbtie a fondurilor europene pentru 2013 – 6,5 miliarde euro. Misiune imposibila? mai mult atras de cifra ambițioasă asumată de noul ministru pentru fondurile europene.
Analiza Ioanei ridică destul de timid niște întrebări pertinente, bazate pe analiza anilor anteriori, față de capacitatea noastră de a trece de la un nivel mediu de 1,5 miliarde euro folosiți la 6.5 miliarde euro. O țintă nerealistă, mai ales în contextul unor mult trâmbițate restructurări, reforme, mă rog, chestiuni ambițioase și sforăitoare.
Articolul este destul de îngăduitor și chiar trece cu vederea un fapt. Concret, guvernul Ponta 1, de anul trecut, nu a reușit să pregătească structurile și autoritățile de management pentru un an 2013 plin de realizări.
Acest lucru se vede din modul în care Ministerul fondurilor europene a lansat și elaborat Raportul Strategic Naţional 2012. Documentul nu nu a făcut obiectul unor analize nici de presă nici printre vestitele noastre institute experte în fonduri europene.
Să nu uit ! Raportul a avut și o perioadă intitulată pompos, de consultare publică, doar vreo 10 zile, între 9 ianuarie – 19 ianuarie, atunci când lumea își revenea din lunga vacanță aprobată de premierul Ponta. De fapt puteau să pună și 48 de ore de consultare publică, tot nu s-a sesizat aproape nimeni. O excepție România curată, prin Raluca Pop, a avut observații,
În acest raport, de vreo 179 de pagini, mă așteptam să găsesc niște răspunsuri dar s-a dovedit a fi un lung și inutil efort de a rezista unor interminabile perorații în cel mai birocratic stil, cu mult limbaj de lemn și omisiuni savante.
Un singur exemplu, raportul de 179 de pagini, conține doar 10 pagini în care autorii vorbesc vag, dezorganizat și neprofesionist despre dificultăți, obstacole și lacune în domeniu. La subcapitolul despre problemele din autoritățile de management evident nu există nici măcar o vină localizată în aceste structuri, totul este lăsat pe seama reducerii salariilor cu 25 %, lipsei de personal, criza economică.
Cu asemenea experți și o asemenea atitudine față de probleme este îngrijorător că Guvernul a aprobat acest Raport.
Cconcluzia este una simplă, coaliția USL nu are soluții politice și nici economice pentru a îndrepta greșelile făcute de guvernele anterioare, Boc și MRU.

 

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: