”Realizarea” din CSAT

După o vestită ședință CSAT despre care am scris aici, am tras concluzia: ”După Parlament, Guvern, a venit rândul CSATului să stingă lumina, să încuie și să plece acasă !” Și acum, înainte cu câteva ore de ședința anunțată,  pot spune că avem destule motive să rămânem la aceeași concluzie.
Un exemplu este punctul 2 din comunicatul dat de Președinție:
2. realizarea, în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a unui plan de contingenţă pentru România;
Observație importantă: Nu exclud ca astăzi să ni se spună că nu a fost vorba de punctul 2, a fost o lipsă de comunicare…bla bla….se dă dezmințire direct la Vocea Rusiei.
Aveți în acest paragraf chintesență politicianistă în a comunica manipulativ un proiect foarte important. Încep cu concluzia, cei care propun și aprobă acest mod de a comunica ne cred pe toți ori proști ori neinformați. Poate că trebuie să le spunem mai răspicat că nu mai suntem în 1994, la primele tatonări între România și NATO. A mai curs apă pe Dunăre.
Termenul  confuz folosit voit în paragraf este ”plan de contingență”, în realitate este vorba de un plan militar al Alianței folosit pentru apărare în cazurile neprevăzute de agresiuni împotriva unui aliat, adica un contingency plan.
Reaffirming NATO’s Core Commitment: Collective Defence. NATO’s core commitment – embodied in Article 5 of the North Atlantic Treaty – is unchanged, but the requirements for fulfilling that commitment have shifted in shape. To remain credible, this pledge to shield member states from armed aggression must be backed up not only by basic military capabilities but also by the contingency planning, focused exercises, force readiness, and sound logistics required to preserve the confidence of Allies while minimizing the likelihood of miscalculation on the part of potential adversaries.
Din NATO 2020: Assured Security; Dynamic Engagement- Analysis and Recommendations of the Group of Experts on a New Strategic Concept for NATO 17 mai 2010
Seria de planuri inițiate de Alianță după 1989 începe cu Polonia, au urmat Țările baltice și, așa cum se pare că reiese din acest comunicat, ar urma România. Despre primele două aveți aici un articol:
The main push came from Poland, a big American ally in Iraq and Afghanistan. It was the first to gain contingency plans—initially only against a putative (and implausible) attack from Belarus, a country barely a quarter of its size. When the war in Georgia highlighted NATO’s wobbliness on Russia, Poland accelerated its push for a bilateral security relationship with America, including the stationing of Patriot anti-missile rockets on Polish soil in return for hosting a missile-defence base. Thanks to Poland, the alliance will defend the Baltics
Să revenim la paragraful cu pricina. Alt cuvânt neinspirat este ”realizarea”. Nu se știe dacă este doar pronie cerească, destin galatic, norocul începătorului sau contribuția unei vrăjitoare, dar cert este că vine ”realizarea”, așa, din senin, nu vorbim de aprobarea unui memorandum de la MAE, nici de aprobare unui mandat. E clar că nimic nu a mișcat în Parlamentul Nulităților, evident era o chestie secretă. Despre expertiza think tankurilor românești aplicată ”realizării” nici nu poate fi vorba, din două motive, primul nu interesează pe nimeni din fundații și centre de ”expertiză” și nu au fost consultați de către guvernanți.
”Realizarea” asta este ca transhumanța, ea vine când știe ciobanul că trebuie să vină, nu e cazul să fie și oile lămurite, ele se țin după berbec, măgar, ce o fi pacolo.
Sigur, am putea să ne întrebăm, una alta.
De ce acum ?
De ce nu în 2010 ?
”Realizarea” e gratis ? E cadou ?
Este nevoie de un comitet de întâmpinare ? pentru când vine ”realizarea”.
Vine ”realizarea” la aeroport ? la gară ? ca să știm dacă e nevoie de noi ?
Dacă ”realizarea” vine la aeroport  o escortăm cu Migurile ?

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

4 Responses to ”Realizarea” din CSAT

  1. Comunicarea strategica la CSAT nu exista, asa ca avem promovare. Iar promovarea este partizana si indreptata spre un castig imediat…si politic. Mai mult, logica folosita de ani buni la acest nivel este cea a comunicarii in limbajul de lemn al serviciilor. Iulian Chifu a dat o mostra super la sfarsitul anului trecut – Iulian Chifu: „Vocea Rusiei”, instrument de dezinformare şi ingerinţă în politica din România (http://goo.gl/R0aDn). Las’ ca platim noi toti Radio Romania International…

  2. Comment 1: Contingency planning! Asta era! Vorbiti, domnilor, englezeste, sa priceapa si fata, manca-v-as,
    boierilor!

    Comment 2: Ce sa zic, unii au realizari si succesuri, iar bloggarii se frustreaza! Poftim cultura (politica)! 😀 😛

    Comment 3: Zi mersi ca n-au zis „plan de continentza”, parol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: