Forumul Constitutional între dezinteres și incompetență

Ieri am participat la Forumul Constitutional, dezbaterea privind Securitatea natională in Constitutie organizată la Senat. Am numai impresii negative, pe care le dau sub regula Chatham House (cu exceptia numelui unui parlamentar). Acum am impresii confirmate, anticipam dar nu mă gândeam că totul este deplorabil în legătură cu Forumul, în plus, mi se consolidează impresia că de fapt societate nu mai vrea schimbarea Constitutiei, nu este o urgență, nu mai există interes.
Moderatorul a recunoscut din deschidere ca nu este de specialitate, senin si total pe langa subiect, turuia generalități amabile. Imi venea sa plec din secunda 2 dar am rezistat.
Participantii, am fost vreo 10 participanti, de la 3 universitati, 3 ongeuri și un membru al Comisiei speciale parlamentare George Scutaru.
A durat vreo 2,5 ore in care a fost 1 tur de masă introductiv și niste comentarii total haotice, multe de bun simt, încropite. Rezultatul neproductiv, de formă și sper să nu se folosescă de numele meu, cel puțin, pentru a avansa cine știe ce minuni de propuneri, am mai pățit și nu am chef.
Eu am spus din start că formatul este unul care nu favorizeaza dezbatere si am intrebat care va fi structura finala a Raportului catre Comisie. Moderatorul a raspuns senin ca nu stie care va fi formatul. Deci ceata totala. Au fost interventii mai mult sau mai putin de substanta, unele prea teoretice, altele prea circumscrise, dar nu au fost discutate propuneri concrete.
Nu era nici timp si nici nu au fost pregatite. Sunt chestiuni elementare de manual pe care nu le-au respectat organizatorii dar nu insist.
Am observat mai multe tendințe: o orientare pentru o Constitutie Anti-Basescu, o orientare mai tehnocratica și una a societatii civile centrata pe drepturi si libertati versus securitate.
Opiniile exprimate de parlamentarul George Scutaru au fost si sunt cele ale grupului Crin Antonescu: modificari anti-Basescu, comisiile palamentare sa se implice in numirea generalilor sefi de categorii de arme, sa se schimbe arhitectura legislativa a sistemului de securitate nationala. George Scutaru nu m-a convins ca dupa atatia ani în Parlament ar fi inteles ce inseamna control parlamentar in sfera securitatii, pare doar un purtator de mesaje din partea lui Crin Antonescu si cam atat. Competenta nu este punctul sau forte și nu a ajutat cu nimic dezbaterea.
În plus, cred ca exprima o opinie a majoritatii care duce la promovarea unui nou model de republică, semi-parlamanetară. Adică ceva și mai rău decât semi-prezidențial. Brusc după ani de inactivitate și blocaj, Parlamentul își descoperă mari veleități de putere executivă. Parlamentul Nulităților visează să trecem de la o republică semi-prezidențială la o republică semi-parlamentara. Mai proastă opțiune nu se poate.
Pe fondul de incompetență crasă din Comisiile de apărare din Parlament, de lupte intestine în USL pentru resurse și influenta și cu o guvernare ca pe un submarin care ia apă, ideea de a da mai multe prerogative executive Parlamentului este ca și cum i-am da piromanului o sticlă cu benzină.
In concluzie, cred ca vom avea o Constitutie de tranzitie, una facuta pa genunchi, cu mult aer de razbunare la adresa lui Basescu, fara orizont si care nu va afecta prea mult actuala configuratie semi-prezidentiala a republicii. Incompetenta cu care este condusa Comisia parlamentara dar si Forumul Constitutional va alimenta lipsa de participare la referendum si va ajuta fundatia Miscarii Populare sa se orienteze sprea boicotarea votarii noii Constitutii.
Daca aveti propuneri concrete de modificare va recomand sa le trimiteti direct Comisiei parlamentare, cu Forum sau fara Forum, majoritatea parlamentara nu se va sinchsi de dezbateri. Va fi o Consitutie dictata, Formul este de fatada pentru UE, Comisia de la Venetia si cateva amabasade, să dea bine.
PS: Să nu uit, la 10 participanți erau 7 oameni in stafful de organizare, asa se explică probabil goana după sponsori.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

4 Responses to Forumul Constitutional între dezinteres și incompetență

  1. Theophyle says:

    Salut,
    Multumesc pentru informare.

  2. Pingback: Sponsored by destiny | Tarot Politic

  3. Pingback: Alo ! Forumul Constituțional | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: