Dacă nu poți să-i convingi, zăpăcește-i!

Destul de clare și directe mesajele ambasadorului britanic despre privatizări, managementul privat la societățile de stat și despre relația România-FMI.
Ambasadorul britanic, despre modul în care România face privatizările cerute de FMI – sursa Gândul.info
Martin Harris a comentat că ceea ce am văzut în ultimele luni în procesele de privatizare a unor companii de stat precum Oltchim şi CFR Marfă nu a fost „sub nicio formă perfect” şi că este de responsabilitatea executivului de a prezenta ofertele pentru cumpărarea acestor companii atât investitorilor din România, dar mai ales celor din afara ţării, care să aducă o orientare comercială în aceste instituţii ce uneori sunt „găuri negre” pentru banul public şi, pe termen lung, să fie un motor pentru stimularea creşterii economice în ţara noastră.
Comentând acordul cu FMI, trimisul Londrei în România s-a declarat  „un mare susţinător”, adăugând însă că, cel mai probabil, ţara noastră va mai avea nevoie de un acord cu Fondul.
Între timp văd că nici la TAROM lucrurile nu stau conform angajamentelor, avem un alt eșec al privatizării managementului.
Eu cred ES. Martin Harris nu a înțeles mesajul guvernanților.
USL nu va continua și nu va implementa nici măcar unul dintre obiectivele asumate de guvernul Boc în relație cu FMI. De aceea guvernanții vor doar să demonstreze că asemenea privatizări și numiri de manageri privați au fost niște idei proaste dar nu o pot spune direct, preferă aplicarea unui micro-management fanariot exasperant pentru orice partener străin.  Evident mesajul ar suna cam așa: sursa acestor idei și obiective asumate de România se datorează FMIului care a dat o consultanță proastă guvernului și slăbiciunii guvernului Boc care a acceptat orice au propus cei de la FMI.
Despre viitorul apropiat. Negocierea unui nou acord cu FMI va fi grevată inerent de aceste eșecuri iar la masa negocierilor partea română va arunca în cârca guvernului Boc și a echipei de la FMI lipsa unei povești de succes din acordul anterior. Ce poziție va avea FMI nu știu însă cred că vor prefera să lase lucrurile să curgă de la sine și să aștepte ca Ponta să se ducă la Washington să ceară un nou acord.
Pe scurt, ori îi convingem ori îi zăpăcim.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Dacă nu poți să-i convingi, zăpăcește-i!

  1. Și zic așa: dacă trăia azi, Caragiale nu scria despre politica de la București, tăcea la Berlin dezgustat. Așa cum chiar făcea acum fix 100 de ani (merci Theophyle că mi-ai dat idee cum să răspund).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: