Frustrări academice provinciale- Regionalizarea

De când cu proiectul regionalizării apar lucruri interesante privind situația temei în zona academică.
Mai pe șleau, începem să vedem mentalitatea academică tipic românească în spasmele încercării disperate de racordare la realitățile politice și sociale curente. Iar provincialismul academic ardelenesc este crunt și îngrijorător.
Un exemplu recent este articolul lui Radu Barna –  CONREG – eşecul regionalizării?. Autorul este directorul unui recent Centru pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale Facultatea de Studii Europene UBB Cluj, instituție înființată în ianuarie 2013.

 

Din prezentarea sa de la Universitatea din Cluj CV reiese că Radu Barna este ”Expert in politica regionala pe langa Comisia Europeana (DG Regio, Unit D2)”.
Am încercat să înteleg de ce un asemenea expert respinge raportul CONREG cu asemenea afirmații:
Însă discuţia la nivelul CONREG elimină din start reproducerea formală şi simbolică, afirmând că importantă este doar funcţionalitatea. Dar tocmai istoria, legăturile sociale şi democraţia pot conferi funcţionalitate regiunii. Şi măcar dacă această funcţionalitate ar fi înţeleasă ca reproducere materială generală. Însă, ea este definită după un singur criteriu: migraţia intraregională. Iar aici, nici măcar nu sunt luate în considerare fluxurile migratorii zilnice sau cele sezoniere, ci pur şi simplu schimbarea de domiciliu din ultimii zece ani. Să confere acest singur element funcţionalitate unei regiuni? Nu este luată în considerare nici capacitatea de producţie, nici capacitatea concurenţială sau atractivitatea generală, nici sursele de creştere endogenă şi nici piaţa internă.
Probabil că Radu Barna a trecut repede peste textul Raportului CONREG , dar și mai probabil că distinsul universitar și expert UE în problema regionalizării se uită ca foca la Dallas când vede un model de analiză cum este cel de la pagina 8
Evident că un concept cum este cel de ”funcționalitate” nu a fost înteles de Radu Barna. Primul motiv ar fi că nu a înțeles nici conceptul de dezvoltare și, al doile motiv, nu a citit studiul CONREG în mod serios, altfel ar fi găsit la paginile 20-28 și anexele 3,4,5 și informații și explicații.
Am citit și două lucrări al lectorului univ. dr. Radu Barna.
DEVELOPMENT OF THE APUSENI MOUNTAINS (WESTERN CARPATHIANS) THROUGH REGIONAL CO-OPERATION– RADU CRISTIAN BARNA
IS TERRITORIAL COHESION NECESSARY FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE EUROPEAN REGIONS? RADU C. BARNA
Din ce le două articole reies câteva concluzii despre ce și cum se predă analiză regională la Univesitatea din Cluj.
1. Ambele lucrări sunt niște sinteze descriptive de natură geografică, autorul recurgând la informații generale din economia regională și concepte teoretice.
2. Nu face apel la date, informații concrete, nu analizează trenduri, nu folsește baze de date.
3. Din cauza punctelor 1 & 2 autorul nu reușeste să discute nici profilul concret al unei entități regionale și nici să demosntreze existența unor modele regionale și relația dintre acest model și un set de indicatori, cum ar fi indicatorii de coeziune teritorială pentru diferite regiuni. În general aparatul analitic este neimportant pentru autor iar analiză comparativă nu îi putem cere, că nu ar ede unde să dea.
Aș fi preferat ca în locul unui articol fără noimă în Contributors, DIRECTORUL Centrului pentru Studiul Dezvoltării Teritoriale Facultatea de Studii Europene UBB Cluj, lector univ. dr. Radu Barna să publice un raport, un studiu, o analiză oficială publică dar mai ales contribuțiile sale scrise pentru DG Regio D2, adică acele texte pentru care este plătit să ofere expeertiză.
Nu aș avea altă concluzie în afară de cea din titlu. Mai am doar niște temeri mari referitoare la prestația expertului Radu Barna  la DG Regio, Unit D2 și o mare tristețe pentru modul în care UE își selectează experții din România.

 

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Frustrări academice provinciale- Regionalizarea

  1. 1. Partea importanta: Din pacate, draga Semanticus, reactia lu’ domn’ expert / lector / PhD economist arata exact cat succes am avut noi, sociologii, in a familiariza „subiectii” / populatia cu modul de gandire sociologic. Si asta, intr-o tara in care nu prea am vazut sociolog somer si destui s-au tot plimbat prin jurul Puterii 😦

  2. 2. Partea neimportanta: nu lua si tu chiar in serios faza cu „expert DG Regio”, ca-i lumea mai plina de oameni care isi lipesc titlul asta in CV decat ti-ai imagina tu…. Ia arunca tu pe un site vizibil o oportunitate relevanta pe un proiect UE, sa vezi cati si de cate feluri sar….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: