Independența energetică, acum și pururea…

Am urmărit interviul ministrului Constantin Niță acordat Adevărului, interviu numit pompos ”Războiul de independenţă energetică al României, dezbătut la Adevărul Live cu Constantin Niţă, ministrul Energiei”.
Ieșirea în presă a ministrului vine după turneul american al premierului, ocazie cu care despre energie au fost declarate de către Victor Ponta două obiective: România trebuie să devină lider regional în sectorul energetic și România trebuie să fie independentă energetic. 
Dar premierul nu a intrat în detalii, ce presupune, ce vrea să faccă și mai ales cum vrea să atingă cele două obiective ?
Am așteptat curios, dar oarecum sceptic, interviul lui Niță să văd ce și cum și să mă lumineze.
Mare dezamăgire, mare de tot, atât prestația ministrului cât și a celor doi redactori de la Adevărul, cred că mai critici ar fi fost frizerii de la noi din piață.
În primul rând Niță nu a prezentat poziția oficială despre ce înțelege Gvernul României prin idependență energetică. Mă așteptam, dacă tot a vizitat SUA,  să copieze modelul guvernului american de politică energetică bazat pe securitate energetică, inovație și energie curată. În interviu a declarat că de fpat mizează pe modelul britanic !??!!
Păi domnu ministru Niță, poate vă uitați un pic pe aici, pe wiki, înainte să vorbiți despre modelul britanic, că dacă ați fi vorbit serios până acum trebuia să aveți scris și dezbătut proiectul Cărții Albe a Guvernului României pentru Energie, la americani este altceva, se dau directive pentru independeță energetică, este cu totul altceva. Deci la britanici domnu Niță:
The 2007 White Paper: “Meeting the Energy Challenge” sets out the Government’s international and domestic energy strategy to address the long term energy challenges faced by the UK, and to deliver four key policy goals:
1. To put the UK on a path to cut carbon dxide emissioions by some 60% by about 2050, with real progress by 2020;
2. To maintain reliable energy supplies;
3. To promote competitive markets in the UK and beyond, helping to raise the rate of sustainable economic growth and to improve productivity; and
4. To ensure that every home is adequately and affordably heated.  
Dar mare atenție domnu ministru cu modelul britanic pentru că între timp la Londra se mai întâmplă alte chestii și până ne dumirim noi se va schimba modelul britanic, vezi link:
Government launches Balance of Competence Review on Energy
A doua temă, când și cum va deveni România lider regional. Cred că ministrul Niță a fost clar, la cum stau lucrurile în acest colț de Europa, România nu va fi lider regional prea curând, de fapt nici Turcia nu se poate lăuda și nici Ucraina nu se hazardează să declare așa ceva. Deci cine este sau va fi lider regional energetic ?
Domnu Ponta, ministrul dumneavoastră, domnu Niță are două răspunsuri, unu direct și unul indirect.
Primul, dat chiar de Niță în timpul interviului, este clar, da România va fi lider regional, dar Gazprom se mai gândește, ne spun ei când, să nu ne facem griji, mă rog, nu știu dacă Niță avea mandat de la dumneavoastră să declare asta:
Niţă: „Cu Gazpromul mergem la impuse. Până nu apar alţi furnizori, nu avem cum să negociem scăderea preţului. Americanii exportă la 113 dolari mia de metri cubi faţă de 350-400 de dolari cât e preţul de import în România”
Citeste mai mult: adev.ro/mvs52t

Al doilea răspuns a fost dat de OMV după interviul ministrului, dabia prin 2020 ne vom da seama cât din potențialul Mării Negre va fi accesibil României:

6 noiembrie 2013 – Ministrul energiei spune ca Romania va putea deveni exportator de gaze in 2018. CEO-ul OMV Petrom il contrazice: Nu ne insusim acest an

Mariana Gheorghe a precizat ca incertitudinile si riscurile sunt mari.”Am vazut optimismul domnului ministru ca vom avea productie in 2018, dar noi nu ne insusim acest an. Credem ca spre sfarsitul acestui deceniu vom putea avea productie, daca rezultatul explorarilor va fi cel pe care ni-l dorim. Avem doar o singura sonda facuta intr-un mediu in care nu a fost nicio sonda la mare adancime, totusi aceasta prima sonda a fost incurajatoare”, a spus Mariana Gheorghe.

 

Concluzii:
1. Decidenții nu vor să recunoască public sau nu înțeleg că România este o insulă energetică născută de Ceaușescu, iar țara noastră (împreună cu Bulgaria) este în toate documentele UE definită ca o țară izolată energetic, iar pe termen lung suntem un fel de wild card în orice scenariu energetic serios și asta impune multă prudență față de noi. Prudență pe care noi o adâncim prin diferite rateuri politice și economice. Nu vor să recunoască nici că dependență noastră de 20 % (sau cât o fi, spun aproximativ) de gazul rusesc ne-a costat și ne va costa mai mult decât dependența de 40 % (nu știu precis dacă este atât) a Ungariei.
2. Cele două concepte, independența energetică și poziția regională dominantă sunt idei noi, probabil se lucrează, așa cum declară și ministrul, la o nouă strategie, nu știu dacă vor avea succes, dacă se va face la timp și alte detalii importante.
3. Cele două concepte însușite de Guvern par să fie sugerate de fapt de cele două mari companii OMV și Chevron , pentru că în realitate, în Europa de sud-est, în Marea Neagră și în zona Mării Caspice nu există și nu vor există în următorii 25 de ani țări independente energetic sau lideri regionali energetici, exsită doar MARI COMPANII INTERNAȚIONALE care sunt și independente și lideri regionali, continentali sau globali.
4. Dacă viitoarea strategie energetică va fi din gândirea domnului Niță: „Dacă nu se consumă pe plan intern tot gazul ce va fi extras, nicio problemă, îl exportăm, se face profit”, atunci situația va fi gravă. Să îi spună cineva că și Ceaușescu a visat la asta și se vede și astăzi unde suntem. Nu noi vom exporta gaz, ci OMV și alții vor decide dacă noi exportăm gaz, iar OMV a declarat tot ieri foarte clar: ”Politicile noastre de carburanti tin cont de trei componente: fiscalitatea, pretul international si concurenta.”. Noi am pierdut de mult startul să ne conectăm cu vecinii și de aici lipsa de orizont în strategie. Noi credem că suntem ab initio competitivi când vom avea pe unde să exportăm. Greșit ! E cam târziu, dacă nu vor Gazprom, OMV, Chevron etc.. De ce ? Simplu, nu avem acces pe piețe, chiar și cu o mare densitate de conducte, infrastructură etc. așa cum spune și OMV, există o piață internațională, nu doar înțelegeri între state și în plus există concurență.

 

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: