Mare agitație americano-română, adevăratele subiecte

Marea agitație nu a fost doar despre statul de drept, justiție, corupție, alte subiecte au fost mai interesante.
Primul a fi alegerea unui nou Secretar General NATO. Pe subiectul acesta Mircea Geoană s-a agitat, fiind singurul care putea din partea PSD să dea un semnal privind ce vrea partidul. Ponta era scos din această negociere de către Băsescu. Fiind o negociere multilaterală și cu alți parteneri europeni, nu doar functia de Secretar General NATO se negociază, mai sunt și poziții politice la nivel UE la pachet și asta cam afectează interesele PSD.
A doilea subiect a fost renegocierea sau extinderea unor obiective și prevederi ale Parteneratului strategic SUA-România, interesul PSD, căci PNL nu este nici interesat și nici nu are expertiză, ar fi un capitol mai consistent pe partea guvernului, a dimensiunii economice și estomparea cooperării pe servicii, justiție, combaterea unor riscuri sau lupta mpotriva corupției, adică sectoare aflate mai mult în gestionarea Președintelui.
Al treilea subiect a fost interesul României pentru donațiile de tehnică militară americană disponibilă după retragerea, prin România, a trupelor americane din Afganistan. Subiectul a fost ridicat de Mircea Dușa, ministrul apărării, înainte de sosirea Victoriei Nuland.
Al patrulea subiect ar fi putut fi și numirea noului ambasador american în România, o numire crucială pentru alegerile prezidențiale de la noi, o numire cu un nivel foarte ridicat al așteptărilor. Probabil că 99 % din motivele pentru care președintele Obama nu a desemnat încă un ambasador în România țin de concentrarea sa pe tema Pacificului, slabul progres al reformelor interne negociate lent cu republicanii și lipsa de potențiale candidaturi.

 

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Mare agitație americano-română, adevăratele subiecte

  1. georgiana says:

    tind sa cred ca lipsa de candidati este de vina…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: