ROMATSA nu poate descoperi și salva victimele accidentelor aviatice

După tragicul accident aviatic de ieri, ar mai fi de spus doar atât, agenția responsabilă pentru reacția deplorabilă este ROMATSA .

Sursa In conformitate cu Anexa 11 si Anexa 12, ROMATSA furnizeaza servicii cautare si salvare prin informarea organizatiilor/structurilor desemnate in legatura cu aeronavele aflate in dificultate, care au nevoie de ajutor pentru cautare si salvare si acorda asistenta la cerere acestor organizatii si asigurarea legaturii cu aeronavele aflate in dificultate, care au nevoie de ajutor pentru cautare si salvare in conformitate cu procedura COSPAS/SARSAT prin centrul de conducere al misiunilor de cautare si salvare când acesta a fost desemnat ca punct de contact SAR. ROMATSA gazduieste centrul de conducere al misiunilor de cautare.

Concluzii

Înainte de orice, vă sugerez să faceți o comparație cu accidentul din Muntenegru, mai ales cu ce s-a întâmplat înainte să aterizeze  dr. Arafat în fața camerelor de televiziune.

1. Nu știm dacă centrul ROMATSA de conducere al misiunilor de căutare a fost activat și dacă a coordonat eforturile locale. ROMATSA nu se poate deroba de o asemenea misune doar pentru că avionul a coborât sub un anumit plafon. Pe scurt daca centrul ROMATSA nu a putut oferi informații echipelor de căutare atunci acea structură nu are calitatea de centru, are doar o capacitate limitată, nu poate fi responsabilă pentru întreg teritoriul național.

2. Nu știm dacă ROMATSA a apelat la COSPAS/SARSAT – adică sistemul internațional satelitar pentru căutare & salvare la care ne mândrim că suntem membri. Sistem care nu ține seama de dimensiunile avionului, dacă a zburat sub un plafon minimal, pentru că identificarea se face la sol.

3. Nu știm dacă gradul de operaționalizare al centrului ROMATSA este unul satisfăcător și dacă nu cumva este selectiv folosit doar pentru accidentele care implică aeronave de capacitate mare și dacă este compatibil cu forțele militare. Oricum este deplorabil că doar în miezul nopții să citim așa ceva, după ore întregi:

UPDATE 23.05 Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa dupa ce a trecut de Sibiu, cand a anuntat ca va cobori la o altitudine de 2.100 de metri, mai mica decat cea normala, pentru ca nu vedea nimic din cauza cetii, a declarat pentru Mediafax presedintele Romatsa, Aleodor Francu.

4. Centrul ROMATSA nu a comunicat nimic și nici nu a lăsat să se înțeleagă că ar monitoriza măcar eforturile de salvare.

5.  Nu putem separa misiunile de căutare în condiții extreme, de misiunile de salvare în condiții normale. Parohiile separate, una la Transporturi, alta la MAI, detremină un timp de reacție mai lung.

6. Nu putem avea forțe de salvare SMURD dotate precar, ca un simplu aerotaxi și doar cu sisteme medicale. Putem plimba cu rezultate bune elicoptere între spitale dar nu este destul. Avem zone montane, zone marine, zone izolate, zone calamitate, zone inundate, zone înzăpezite, etc nu mergem la ele cu elicoptere roșii bune de promenade pe litoral, la soare.

7. Legislația privind folosirea unor sisteme de alertare nu există: e.g.  emergency locator transmitter (ELT), emergency position-indicating radio beacon (EPIRB), personal locator beacon (PLB).

8. Nu avem un sistem S & R național integrat, nici măcar militar, avem doar servicii de urgență disparate, fără control guvernamental la vârf și fără strategie.

Cam atât

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to ROMATSA nu poate descoperi și salva victimele accidentelor aviatice

  1. fanel says:

    Pai si asta n-ar trebui sa fie o discutie in CSAT privind Apararea Tarii?!? Daca sa presupunem ca are loc un atac terorist deasupra Romaniei?!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: