De ce a fost Doctorul Arafat în Ungaria ?

Credit to NATO Centre for Excellence in Military Medicine, Ungaria
Doctorul Arafat a participat la runiunea Centrului de excelență NATO în medicină militară. Este al treilea din dreapta, rândul doi. Oficialul român are calitatea de expert din partea României  și participă la grupurile de lucru. Nu intru în detaliile privind centrul, dar vreau să  se știe că a fost acolo să promeveze o colaborare îmtre Centrul de instruire prin simulare pentru urgențe de la Târgu-Mureș. Acest centru a fost reabilitat în octombrie 2013 și acum este promovat ca o facilitate/capacitate cu care România poate contribui la programele NATO pentru medicina militară.
Speculația și presupunerile mele mai jos
O notă personală, în NATO există două tipuri de centre, centre de excelență finanțate inclusiv prin fonduri NATO și centre de instruire NATO puse la dispoziție de țările membre NATO.
Ungaria are 1 bază militară NATO și 2 centre NATO: baza aeriană Papa, unde este găzduită o forță aeriană NATO pentru transport strategic, al doilea, Centrul de excelență în medicină militară și un centru de instruire pentru limbi străine. Deci intră ceva fonduri NATO și mai vin și destui militari NATO în Ungaria cu tot cu bănuți.
Acum România încearcă, prin Doctorul Arafat, să ofere un pachet de instruire și probabil speră și la ceva fonduri NATO pentru a dezvolta centrul de la Târgu- Mureș astfel încât să intre în rețeaua centrelor NATO. Dar decizia se va lua la centrul din Budapesta și să sperăm că Ungaria va sprijini România în acest efort.
Știrea evenimentului mai jos
CBRN and simulation in training
The NATO Centre of Excellence for Military Medicine (MILMED COE) organized two important meetings this week in Budapest.
On 20-21 January, a meeting with staff members from the JCBRN COE, Vyskov, Czech Republic, as well as the Chairman of the NATO COMEDS Chemical, Biological, Radiation, Nuclear Medicine (CBRN) Medical Working Group, Col. Prof. Frederic Dorandeu, took place in order to discuss potential forms of cooperation in the field of CBRN related medical training.
Another meeting with colleagues from the Romanian Centre for Simulation and Training in Emergency Situations from Targu Mures, Romania, was held on 21-23 January in Budapest upon invitation of MILMED COE to explore and find ways for both institutions to work together on simulation in medical training. The Romanian State Secretary for Health, Dr. Raed Arafat also attended and chaired the meeting. Mr. Arafat is an intensive care physician and anaesthesiologist himself, is in charge of emergency care and medical disaster preparedness, furthermore he is the founder of the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD).
Mr. Arafat presented the recently opened centre where students – emergency doctor residents, firefighters and paramedics among others – are trained via 3D virtual and real simulation scenarios. The deputy director of MILMED COE, CAPT (N) Dr. Andreas Dierich already paid an official visit to the centre in Targu Mures at the occasion of its opening in Autumn 2013. „We believe that simulation is the future of medical training.” – CAPT Dierich said.
 
Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to De ce a fost Doctorul Arafat în Ungaria ?

 1. dynamytejon says:

  Stiam unde este .Stiam ca actiunile lui sint profesionale.Il cunosc ca om si profesionist.La fel cum il cunosc si pe dr.Cristian Boeriu (seful SMURD MURES),al doilea reprezentant al României prezent acolo 🙂
  In cursul anului trecut,in vara-toamna,si eu si alti colegi de-ai mei din serviciile de urgenta:smurd/ambulanta/upu-smurd//isu-igsu(paramedici/protectie civila/cbrn/coordonare) /salvamont ,am participat la un training intensiv in „MEDICINA DE DEZASTRE si CATASTROFE” ….PE scurt :MEDCATA .
  Cunosc lantul decizional in astfel de evenimente:inundatii/chimice/epidemii-pandemii/accidente aviatice/cutremure si alte evenimente de gen .Stiu cum /cit/cine/si unde trebuie sa fie si sa faca !
  Marea mea dezamagire ,impartasita in totalitate si de cei doi medici,a fost LIPSA PREZENTEI in lantul instruirii a politiei/jandarmilor/sri/sts…..
  Si aceste agentii ,prin sefii lor au semnat si aderat la protocoalele altcatuite in acest sens ! Din pacate,am vazut si acum ca „mândria” oarba a unor institutii a pus in discutie profesionalismul celorlalti si chiar viata prietenilor mei aflati in avionul prabusit !

 2. semanticus says:

  Corect, este o izolare institutionala, nu vor sa se implice. Orgolii mari la mijloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: