Conflictul om-mașină la Interne

După știrea cu SMISU că Sistemul informatic al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta nu este implementat, desi trebuia sa fie gata inca din 2009 vreau să spune ceva direct și tranșant.
Titlul ales rezumă esența stării unor centre, pompos numite, operaționale, operative, speciale vezi Doamne ! De fapt multe sunt o butaforie a unui concept relativ nou de marketizare în sfera serviciile de management informațional, adică în piața unor firme de soluții informatice pentru diferite sectoare din administrație.
Conceptul păgubos de ”total situational awareness”, un exemplu aveți aici EmerGeo Mapping,  vinde bine o iluzie, că un sistem informatic dat la cheie merge singur și rezolvă toate problemele. Sigur exagerez, inginerul de la firmă îți va explica că de fapt sistemul te ajută de iei decizii optime, blabla, că poți prioritiza mai ușor. Să fim serioși, nu vom vedea un boss de la MAI stând cu ochii beliți în monitor să vadă punctele fierbinți din țară, analizând dashboardul cu inundațiile, gestionând resurse online pe o platformă interactivă și supervizând rapoartele din județe.
În realitate, șefii de la MAI nici măcar nu folosesc outlookul pe un intranet simplu, darămite să primească un raport electronic de stare la care trebuie să reacționeze în regim de urgență.
Mai mult, oamenii nu sunt pregătiți profesional să folosească un asemenea centru super-tehnologizat, mulți consideră că un sistem GIS este doar o hartă pe un monitor.
În plus, un asemenea centru că să fie eficient, adică să folosești la maxim resursele softului pentru situații reale pe un spectru larg trebuie să aibă o rețea teritorială la fel de bine pusă la punct, cu mii de oameni foarte bine instruiți care să gestioneze un sistem complex de senzori adaptați.
Nu orice merge în UK, și mai sunt cazuri când nici acolo nu merg toate, merge și în România. Degeaba copiem modele de centre de monitorizare super-pretențioase pentru că nu avem oameni. La MAI avem polițiști, jandarmi și pompieri și, în plus, România nu este Londra și IGPR nu este Poliția Metropolitană.
Mai mult dacă un asemenea centru ar fi serios implementat, mulți salariați ai MAI ar trebui disponibilizați, mulți își pierd slujbele garantat așa că nu vom vedea un mare entuziasm în cohorta de funcționari MAI să operaționalizeze centrul.
Asemenea centre ”fully integrated situational awareness technology” au fost și sunt bune în centre urbane foarte dezvoltate, cu sisteme complexe de transporturi, densitate mare de turiști/cetățeni străini, densitate mare de obiective strategice, densitate mare de locații de business/financiar/bancare, o densitate mare de locații cu un istoric lung de atentate teroriste, atacuri cu armă sau grupuri etnice și sociale cu risc mare de violență.
În restul teritoriului funcționează autorități locale robuste, cu mijloace proprii de reacție rapidă, servicii vitale autonome și o singură cultură de securitate cooperativă.

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Conflictul om-mașină la Interne

  1. Jax says:

    Bine zis! Asta-mi aduce aminte de o intâmplare petrecuta in zilele de pionierat ale Televiziunii Române: Tudor Arghezi era invitat in studio si un mare mahar,acolo,se lauda cu ce camere si reflectoare au achizitionat din RFG. La care Arghezi intreaba: dar niste nemti aveti?
    Acum,ca tot avem pe Klaus pe post de Superman,cred ca batrânul se referea la nemti din Germania,ca ai nostri s-au cam „atenuat” de-a lungul veacurilor,if You know what I mean:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: