Prima cedare în criza din Ucraina

Cred ca Marea Britanie își cam retrasează linia roșie, recunoaște indirect că Ucraina are șanse din ce în ce mai mici să își recupereze Crimeea pe cale pașnică. Vestul recunoaște implicit că urmează o lungă luptă internă pentru reclădirea voinței politice.

Ministrul britanic de externe: Europa se va confrunta cu un „conflict armat” daca Rusia intra in estul Ucrainei  Hotnews.ro

In timp ce Hague a avertizat cu privire la un nou „conflict inghetat” in Europa, ministrul energiei, Ed Davey, a declarat ca pretul gazului ar putea creste daca situatia din Ucraina escaladeaza intr-un coflict militar.

Hague a aprecizat ca niciuna dintre optiunile aflata acum pe masa – presiuni diplomatice si sanctiuni economice – ar putea sa indeparteze fortele rusesti din peninsula Crimeea.

Intrebat de reporterul BBC ce s-ar intampla daca trupele rusesti ar merge dincolo de peninsula din Marea Neagra pe teritoriul Ucrainei in est, Hague a raspuns: „Ar exista consecinte comerciale, economice si financiare mult mai mari. Ar aduce marele pericol al unui conflict armat real. Nu este niciun dubiu in aceasta privinta”.

Declaratia lui Hague vine la scurt timp dupa ce Davey a spus companiilor energetice britanice sa nu incerce sa faca profit de pe urma crizei din Ucraina, desi preturile vor creste daca se ajunge la o escaladare a crizei.

Hague a declarat ca Putin va fi vazut, eventual, ca autorul unei mari erori de calcul, pe masura ce UE se indeparteaza de Rusia, in special in sfera energetica.

 

Wallace pressed Gates to clarify. „You think Crimea is gone?” he asked.

„I do,” Gates replied.

Gates, meanwhile, stressed that the administration should do more to reassure Ukraine’s neighbors of U.S. support and to make clear that Russia would pay a price if it sent troops beyond Crimea.

Later și Stanley Sloan – Understand Putin and Russia, but Look after Our Own Interests

I agree with Sean that we should be careful at this point not to provide Putin with additional motivation for his aggressive behavior.  In one form or another, Crimea is likely to become more thoroughly linked to or even part of Russia.  Putin’s position on Crimea contains a mix of legitimate interests and outrageous bullying: Russia does have a right to its naval base in Crimea, but it does not have the legal right to blockade Ukrainian naval vessels or to occupy Ukrainian territory, even if the Russian troops do not wear Russian uniforms.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Prima cedare în criza din Ucraina

  1. jules says:

    Deci ce dracu se intimpla pina la urma? UK si USA nu vor sa se bage in hora ca si garanti ai independentei pentru ca nimeni nu a declarat in mod explicit razboi si ca totul pare a fi doar o treaba interna desi se vede de la o posta ca nu e asa?

    Misto reactii de rahat.

    • semanticus says:

      ma rog, nu este nevoie sa declari razboi, doar sa ai vointa politica sa treci prin Congres si Parlamentul britanic niste decizii si mai au nevoie de aliati, cati mai multi aliati si a rmai fi nevoie ca Ucraina sa stie ce sa ceara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: