Un scenariu militar pentru Ucraina

Acesta este doar un scenariu cu limite și ipoteze de lucru foarte limitate. Nu poate fi exclusă existența unor negocieri secrete care să rezolve pașnic tensiunea așa că vă rog să luați scenariul meu ca pe un exercițiu.

Am sentimentul că Vladimir Putin își mai poate permite doar o singură mișcare militară în Ucraina. Și în mod normal mișcarea trebuie să atingă un obiectiv politic nu doar unul militar. Mai pe scurt, doar amenințarea militară directă a Kievului, apropierea iminentă de de capitala Ucrainei ar putea fi soluția pentru a tranșa definitiv conflictul.

Cu o estimare foarte optimistă de de 150- 200.000 de soldați ruși nu se poate cuceri integral Ucraina estică, dar se poate realiza o acțiune militară cu mai mare impact politic. De exmplu, pentru invazia din Ceholosvacia, o țară mult mai mică în comparație cu Ucraina de est, cu ocupare militară clasică, controlul total al orașelor mari, al rutelor strategice și izolarea unităților militare locale a fost nevoie de 400.000 de soldați din 5 țări, 6200 de tancuri și un mare pod aerian.

Unele aprecieri, făcute inclusiv de președintele Traian Băsescu cum că Rusia este interesată de gurile Dunării sau alte câștiguri teritorale nu aduc avantaje politice imediate Moscovei, iar Moscova are nevoie să demonstreze că poate amenința mortal statul ucrainian.

Prin amenințarea directă a capitalei Ucrainei, Moscova poate destabiliza întreg sistemul guvernamental, zona estică a țării poate fi controlată cu formațiunile locale de apărare pentru că populația rusă va fi o bună masă de manevră, în schimb, spre Kiev doar o forță de șoc rapidă, greu înarmată și cu susținere aeriană ar putea să pună probleme serioase guvernului.

Bref, un posibil scenariu

1, Manevre terestre la granița de est a Ucrainei. 50-80.000 soldati

2. Forță de șoc spre Kiev. 20-40.000 soldați

3.  Acțiuni ale forțelor speciale parașutate, care vor intra prin spațiul aerian al Belarusului, pentru a tăia legăturile Kievului cu Comandamentul operațional vestic al Ucrainei, comandament care coordonează forțele militare, în special din Jitomir, Hmelnitki. Vor fi acțiuni similare care vor viza probabil și Comandamentul operațional nord cu sediul la Cernigău.  15-20.000 soldați.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: