Visul lui Dragnea, prim-secretarii de județ

Aflu că vicepremierul Dragnea visează la revenirea prim-secretarilor de județ, adică în loc să aplice cadrul legal de numire a unor funcționari publici, ministrul psdist, promite o dezbatere tendențioasă care să relanseze ideea de prefect politic, un fel de prim-secretar de partid pe stil nou și să schimbe legea funcționarilor publice.

În loc să critice tendința partidelor de a politiza funcția prefectului și să ceară respectarea și aplicare legii, mustăciosul cu alură de utecist semidoct joacă ipocrit aria destinului implacabil, ”oricum apolitismul prefecților este doar teoretic”.

Dacă în actualul cadru, înaltul funcționar public trebuie să aibă, vechime, expertiză și să fie apolitic și chiar dacă în realitate există multe portițe de a numi oameni apropiați partidelor, rămâne totuși un factor important expertiza.

Dragnea ar vrea să scape de continuitatea resursei umane, de pregătirea de specialitate (așa firavă cum este ea acum) și mai ales de apolitism.

Neapartenența la un partid blochează multe tentative de corupere, nu pe toate, mafia locală trebuie să investească mai mult, să aibă ceva rabdare și trebuie să ofere o rețea care să controleze prefectul.

Dacă prefectul ar fi numit politic, mafia îl poate folosi eficient și rapid, nu se mai pierde timp cu racolarea pentru a fi corupt, vine deja din partid cu un ”pedigree” și există pârghii politice eficiente asupra lui.

Desființarea serviciului național de funcționari publici începe cu prefecții, cu vârful piramidei, Dragnea știe unde să acționeze, să vedem acum cum vor reacționa partidele. Prevăd că toate, putere și opoziție, vor fi interesate să elimine o baricadă în politizarea structurilor locale ale guvernului.

Bilanțul, atunci când vor fi numiți prim-secretarii de județ, va fi unul simplu dar eficient. Prefecții și șefii de consilii județene vor fi frați de cruce în ilegalități, în gestionare pușculițelor electorale de partid, prefecții vor cere aprobare la PSD  să atace în justiție decizii ale consiliilor locale, nu vor mai solicita controale locale.

Adevărata miză este ca prefectul să fie subordonat politic cu un dublu control, de la nivel central, prin șeful guvernului, care va decide strict politic numirea, iar la nivel local, prefectul va fi controlat prin șeful de consiliu județean, om cu cea mai mare putere politică din județ.

În concluzie , Dragnea reduce semnificativ puterea structurilor guvernamentale în teritoriu, sporește puterea dicreționară a premierului politic, ca pe vremea lui Adrian Năstase și transformă baronii locali în adevărații șefi ai județelor.

Dragnea, despre dilema prefecţilor şi a subprefecţilor apolitici

Citeste mai mult: adev.ro/n2j56n

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Visul lui Dragnea, prim-secretarii de județ

  1. Jax says:

    Si mai ales Klingonian in Chief: nuqDaq ‘oH puchpa ‘ ‘ e ‘ –adica: unde-i buda? http://www.kli.org/tlh/sounds/puchpa%27.au

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: