Apărăm România de UE

Nu sunt de acord cu criticile aduse noului slogan social-democrat. ”Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români, care vor apăra România.”  PSD are un slogan foarte bun în campania pentru europarlamentare.  Nu spune nimic de Parlamentul european. În schimb, psdiștii care pleacă la Bruxelles nu se duc la disctracție, acolo vor da lupte crâncene pentru a apăra România, deci Bruxellesul egal inamicul.

Sloganul reușește o performanță greu de egalat. Pune în antiteză UE cu România și totul în contextul emoțional al patrioților români pesediști trimiși să se jertfească eroic pe străduțele cochete ale Bruxellesului care mustește, colcăie, viermuiește de dușmani declarați ai țărișoarei noastre scumpe.

Parcă o și văd pe Daciana rezistând eroic ambuscadelor de la ciocolateria Leonidas și pe domnu Ivan cum se bate cu Manikenpiss la proba de lungime a jetului în fața turiștilor chinezi.

Acesta este mesajul PSD, la Bruxelles se întâmplă lucruri periculoase, iar eurodeputații PSDiști, mândri și patrioți, în frunte cu Daciana Ponta, ne vor apăra de toate lucrurile periculoase care vin din UE. Bine, pentru PSD nu contează că românii au mai multă încredere în Parlamentul European decât în Parlamentul Românie, dar ce contează dacă noi suntem mândri și patrioți ?!

Acolo nu trimitem oameni care să construiască ceva, să voteze ceva, să promoveze ceva, nu, ei au datoria să ne apere la Bruxelles.

În schimb, granița de Est a UE este una pașnică, ne vin lucruri line și liniștitoare din Ucraina și Rusia. Acolo oricum nu putem trimite europarlamentari și oricum România nu este, pentru PSD, o țară UE la granița răsăriteană. România nu trebuie să apere UE, dimpotrivă noi ne apărăm de UE la Bruxelles.

Se simte în mesajul PSD și un iz de sindrom de cetate incercuită, de națiune asaltată, care este apărată de expansiunea Europei de Vest de singura avangardă de luptă socialistă românească

Făcând apel la siguranță, protecție și la sentimentul național, sloganul pare să speculeze pragmatic cartea naționalistă. La asta se adaugă și ortodoxismul afișat ostentativ de social-democrația românească, o stângă progresistă și ateistă care se aliază conjuctural cu ”acei tovarăși de drum” Biserica ortodoxă, încă din 1945.

Cu panoplia vizuală PSD lansată în media se poate observa că, rebrenduirea de acum un an a Federației române de rugby, vă aduceți aminte de experimentul cu motive populare cusute pe tricouri, a fost un test pentru elementul popular care apare și pe afișele PSD de astăzi. În plus, colecția de afișe electorale de pe pagina PSD pare să fie una tributară imaginilor turistice iconice: Voroneț, sfinxul, babele, colona infinitului, catedrala din Timișoara.

În concluzie, PSD a optat pentru un mesaj de patriotism cu o campanie vizuală cu iz de promovare turistică, apelând la niște ”ancore ancestrale” în sentimentul de identitate națională de expresie ceaușistă. PSD a ales să meargă pe lucruri verificate și cred că va obține un rezultat foarte bun.

În schimb Elena Udrea vrea să cucerească Vestul, in blugi. Așa este în marketingul politic, reușești dacă mulezi ce ai de oferit pe cererea publicului.

 

 

 

 

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Apărăm România de UE

  1. Jax says:

    Ah,cârligul ciobanului! Sa nu-l confunde lumea cu Golden Dawn:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: