Telegrafice

1. La PMP avem conducere nouă și candidat la prezidențiale. O femie la conducerea unui partid nu ar fi o noutate în România, mai avem precedentul PPDD. De condus, Udrea nu va conduce, probabil va asigura doar tranziția pentru preluarea partidului de către Traian Băsescu din ianuarie 2015.

Calculele la PMP pentru această toamnă sunt făcute să încurce calculele altor partide, nimic altceva. Desemnarea lui Cristian Diaconescu pentru cursa prezidențială are această semnificație, speranța celor din PMP de a mai reduce din voturile care merg la altții. Diaconescu nu are potențial pentru o surpriză și probabil, în tandem cu Udrea vor reduce procentele pentru PMP.

2. În Ucraina, după investirea noului președinte Petro Poroșenco, va urma o prima etapă de tatonări între Kiev și Moscova. Planul de pace pare condiționat de plata unui foarte piperat tarif la gaze către ruși.  Nu îl văd pe noul președinte să reușească ceva notabil pe termen scurt, cred că Ucraina va prefera să continue operațiunile militare și să lase procesul politic pentru ma târziu, eventual dupa alegerile legislative. Din păcate, un sistem național de securitate și apărare națională cum este cel ucrainiean nu va rezista la mai multe teste simultane. UE, NATO, SUA și alții au asaltat Kievul cu planuri, strategii de reformare în sistemul de apărare și securitate, angajamente, formate regionale revitalizatee, exerciții militare și un ritm operațional ridicat al misiunilor antiteroriste în Estul Europei. Toate astea vor genera multe erori, nervozitate și tensiune. În acest context este greu de spus dacă armata ucrainiană și trupele de securitate vor mai face față la toate și toți.

3. Mircea Ionescu Quintus, a declarat, duminica, ca daca el ar fi fost inca la conducerea formatiunii, gasea o solutie, astfel incat USL sa nu se fi rupt. Quintus este cel care a susținut public toate deciziile lui Crin, acum, o întoarce ca la Ploiești. Fostul lider liberal pare să fie un barometru pentru schimbările din PNL. După desemnarea lui Johannis urmează mișcări în planul 2 și 3 din structurile partidului și va fi interesant.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: