Partea plină a paharului

Am aflat că Guvernul a dat un HG pentru stingerea datoriilor Rompetrol. Din ce scrie Gândul ar fi vorba de o sumă de 270 milioane dolari din cei 760 milioane acordați de stat în 2000.

Eu văd partea plină a paharului, am reușit să recuperăm mai mult de o treime. Se putea și mai rău, să nu recuperăm nimic. Acum Guvernul a șters cu buretele după 15 ani de chin și va mai continua să șteargă datorii. Orice guvern sterge datorii dar nu orice guvern tolerează corupția din sectorul energiei. Ștergi datorii dar mai și elimini corupții. Vezi cazul de la Agenția Națională de Reglementare în Energie și cum încărcau unii facturile.

Ar fi doar o singură morală la toată povestea: când ești o insulă energetică, așa cum este România, orice modificare în natura proprietății din sectorul energetic este foarte sensibilă și generează tensiuni periculoase. Nu putem să anticipăm singuri, nu avem competențele necesare, ce probleme apar la privatizarea unor unități de acest nivel, dovada că nici pe management privat Rompetrol nu a fost o poveste de succes.

Am fost învățați cu un sector energetic socialist autarhic și politizat care oferă resurse și servicii cu un cost ridicat. Cine spune că preia o capacitate energetică de la stat și se laudă că o face profitabilă sigur minte. În mod normal prioritatea sistemului nostru energetic ar fi cea de eficientizare. Nu vedem profit fără eficientizarea unui sector foarte învechit.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Partea plină a paharului

  1. Știi care e problema mea? Am tot auzit de treaba asta cu încărcarea facturilor de energie electrică prin facturarea dublă a certificatelor verzi, însă nu am văzut nimic concret. Știu că pentru români e suficient să li se spună că ăia îi fură, mai ales că nimeni nu e fericit când își plătește facturile, dar eu vreau să vină cineva cu o factură pe care să explice clar „Ăștia au facturat certificatul verde cu 0,0628 pentru fiecare kWh în loc de 0,0314 cât era normal” or asta nu s-a întâmplat.
    Apropo, aveți o factură de energie electrică emisă de Enel în perioada respectivă? Dacă da, o vreau pe mail 😀 (promit să nu dau adresa)

    PS: Corect e Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: