Echipă nouă la UE

Conform înțelegerii, anunțată și aici pe blog, ”continentalii UE” au reușit să-l impună pe Juncker președintele UE. Acum ar trebui să vedem echipa de comisari. Să ne batem capul mai ales cu cine vor fi responsabili de politica externă, economică, agricultură, vecinătate, minorități.

La noi, e ca la noi, știm că ambele capete ale puterii executive, adică președintele și premierul, vehiculau numele lui Dacian Cioloș care să continue la agricultură.

Ar fi două avantaje. Cioloș ar putea să continue implementare unor politici inițaite de el, apreciate și remarcate de țările membre și am avea șansa ca România să își consolideze o nișă de specializare. În toată această diviziune a muncii complicată din Comisia Europeană este greu să te individualizezi ca țară dacă nu ai timp și expertiză. Trebuie să stăm un timp mai mult pe nișa agriculturii pentru a ne consolida poziția și pentru a dezvolta o memorie instituțională asociată contribuției României.

Până la urmă sper că Piața Victoriei și Cotroceniul se vor înțelege pe cine, ce și cum se negociază numirea lui Cioloș.

Un alt capitol important și cu miză mare, mai ales pentru relațiile EU-SUA și UE- Rusia, ar fi negocierea care se duce pentru numirea italiencei Federica Mogherini ca șefă a politicii externe UE. Detalii aici. Agenda externă va fi ”un coșmar de politică externă”: tensiuni în Europa de Est, instabilitate în Sud, relații delicate cu SUA, grupul BRICS așteaptă mai mult de la UE, doar ca să amintesc câteva teme.

Eu cred în Italia, merită toată încrederea, mai ales din partea țărilor din Sud și a celor de ”gintă latină”, diplomația italiană are tradiție, resurse și soluții utile pentru UE.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: