Cât ne costă divorțul de Rusia ?

Am citit care sunt cele mai importante obiective ale României pentru summitul NATO din toamnă, pe larg sunt aici:

Cele 8 obiective ale Romaniei la summit-ul crucial al NATO din septembrie via Hotnews. În general sunt linii de continuitate susținute de ani de zile de România.

Aș face două observații.

Unul dintre obiective, echilibrarea forțelor NATO pe flancul nordic și cel estic,  este legat de solidaritatea transatlantică dar mai important de situația geostrategică. Doctrina militară rusă are planuri de atac și ripostă în special dezvoltate pentru acest flanc. Flancul nordic va rămâne prioritar oricâte argumente vor fi aduse de țările din sud.

Un alt obiectiv, cel legat de redefinirea relațiilor NATO- Rusia, este  mai complicat. Așa cum a fost el formulat de președintele Traian Băsescu, de alți lideri de stat și chiar de oficiali NATO, nu cred că va contribui real la nevoile de securitate ale Alianței. Ca să reformulezi, prin consens, această relație cu Rusia, trebuie să refomulezi Alianța. Că se votează rapid, politicianist eliminarea parteneriatului cu Rusia, denunțarea tratatului, asta nu va face Alianța mai puternică.

Logica ar trebui să fie una simplă. Rusia s-a transformat din sursă de riscuri în sursă de amenințări. Partener al Alianței nu mai poate fi. Partea delicată acum vine.

1. Scenariul Războiul Rece 2

Dacă vrem să plasăm Rusia direct  în tabăra inamicilor atunci Alianța ar trebui să parcurgă un proces politic lung, dificil și cu multe obstacole pentru a obține un consens din partea unor aliați pro-Rusia. Totul cu riscurile politice de rigoare, controverse în Alianță, pierderea solidarității, sacrificii, un lung proces de adaptare.

2. Scenariul Divorțul de catifea

Dacă ne despărțim de Rusia, formal, doar prin denunțarea acordului, mai facem niște mișcări simbolice de trupe prin 1-2 comandamente regionale, dar fără asumare unei noi orientări strategice a NATO care să revină la apărarea teritorială a Europei și a zonei transatlantice, atunci ne asumăm alte riscuri . Ne vom complace într-o apărare ne-credibilă, alți parteneri vor simți punctele slabe ale Alianței, scade solidaritatea.

În concluzie: nu ne putem despărți oricum de Rusia. Când ne vom despărți, NATO ar trebui să fie mai  unit, mai pregătit și mai dinamic.

Acum niște chestiuni analitice.

Summitul din toamnă este semi-ratat, avem un nou Secretar General, ne retragem din Afganistan, probleme în Ucraina, Orientul Mijlociu. În plus nu avem un lidership american vizionar, nu avem un binom franco-german orientat spre apărare și nici nu se preconizează un an economic extraordinar. În aceste condiții Alianța nu poate genera acum o strategie pe termen lung. Bonus, Federația Rusă va pregăti special pentru summit tot felul de ”surprize” pe teren, în Ucraina și poate și prin alte zone.

Scenariul 1 presupune ca până să ne despărțim ”cu acte” de Rusia ar trebui să avem un proiect de nou Concept strategic, actualul nu mai reflectă o viziune pe care am putea lucra în următorii 7-10 ani. Dacă Rusia va deveni inamic atunci Ucraina, Moldova și Georgia nu vor putea avea statutul Elveției, Austriei și Suediei din perioada Războiului Rece. Îndiferent cât de puternică va fi apărarea României, Poloniei, etc. NATO va trebui să își asigure prezența militară în Ucraina, Moldova și Georgia. Noul Concept strategic NATO poate fi făcut ori în 2015 ori în 2017-2018. În 2016 este exclus pe motiv de alegeri prezidențiale în SUA. La anul, în 2015, este greu de spus că ar fi probabil dar este posibil. În 2018 pare fezabil să avem altă viziune NATO.

Scenariul 2 presupune ca să denunțăm unilateral acordul cu Rusia, să închidem toată cooperarea militară NATO-Rusia, fiecare aliat să își reducă drastic toate programele  bilaterale de cooperare militară cu Rusia. Rusia nu va fi declarată inamic sau țară ostilă dar va fi încadrată la capitolul ”țară neutră nesigură”. Sub acest statut probabil mai mulți aliați vor continua să coopereze economic și militar cu Rusia iar Alianța își va reduce treptat relevanța în probleme de securitate europeană. Nu poate fi exclusă o competiție de anvergură mică spre medie între NATO și structurile militare ale UE. În acest context Ucraina, Moldova și Georgia pot deveni foarte instabile și vor intra într-un proces de balcanizare și fragmentare. Rusia va încerca prin orice mijloace să impună misiuni de menținere a păcii pe modelul Transnistriei.

În loc de încheiere. Un divorț rapid și tranșant de Rusia implică mai mult efort în reformarea radicală a NATO. Un divorț lung, neoficial și cu program de operetă politică de Rusia  implică mai multă instabilitate în zona euro-atlantică.  Cu multă muncă, multă voință politică și mult dialog  NATO  ar putea avea soluții pentru ambele scenarii.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

One Response to Cât ne costă divorțul de Rusia ?

  1. Pingback: NATO, doar o afacere a flancului nordic ? | Semanticus Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: