Ponta, candidatul

Lansarea de la Craiova cred că este doar preambulul și observ că Ponta a avut grijă să o facă ca un slow start, fără furnici roșii, fără istericale anteniste, fără aroganțe de București.

Dar chiar și cu aceste precauții, chiar și cu mult studiatul discurs, totuși Ponta candidatul nu are identitate, mă refer la identitate politică pentru un candidat la președinție. Singurul element din discurs cu care încearcă să propună votanților un mecanism identitar este delimitarea dintre ”a fi președintele României și a fi președintele românilor”.

Ponta alege să fie președintele românilor cu două supoziții în fundal:

1. Candidatul are succes dacă este populist, dacă dă întâietate declarativa intereselor poporului (un concept vag în opinia publică) în detrimentul intereselor de stat (un concept vag în actul guvernării).  Observația mea critică este că un asemenea mesaj nu cred că prinde la acel segment cu rude plecate prin Europa, la acel model cosmopolit și obișnuit cu valorile individualismului.

2. Candidatul are succes dacă evită mesajul ideologic. În realitate partea majoră a discursului lui Ponta a fost despre regimul lui Băsescu, iar restul a fost despre cum vom scăpa de regimul Băsescu și tot așa. Adică despre cel mai important adversar al socialiștilor români, Traian Băsescu.

În rest, mașina electorală a PSD își va face treaba, cea mai rodată echipă din România. Partea vizuală nu pare să fie o preocupare, pare chiar mai discretă decât în cazul alegerilor europene.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: