NATO, doar o afacere a flancului nordic ?

Raportul Comisiei Parlamentului britanic privind NATO și capacitatea de apărare aliată (vezi aici textul integral)  confirmă părerea mea de aici Cât ne costă divorțul de Rusia ?

Unul dintre obiective, echilibrarea forțelor NATO pe flancul nordic și cel estic,  este legat de solidaritatea transatlantică dar mai important de situația geostrategică. Doctrina militară rusă are planuri de atac și ripostă în special dezvoltate pentru acest flanc. Flancul nordic va rămâne prioritar oricâte argumente vor fi aduse de țările din sud.

Textul raportului britanic este de la cap la coadă un plan pentru apărarea țărilor baltice și Poloniei, dar preponderent balticii vor fi obiectivul principal.

În text nu există flancul sudic al NATO,  România, acel ”traditional aliat” al UK, nici nu se pune problema să fie menționată în raport, în genere, poziția parlamentară de la Londra reflectă și un eșec al politicii noastre externe, al Președinției și a altor agenții, care se știu ele mari campioane ale expertizei pe probleme de amenințări pe flancul estic,  de a convinge pe britanici că solidaritatea trans-atlantică nu se oprește pe Tisa.

Evident este și un eșec al Parlamentului României de a promova o poziție fermă, argumentată și mai ales în formă scrisă. Vajnicii noștrii turiști parlamentari nu sunt în stare să redacteze un raport de comisie nici măcar în limba română ce să le mai ceri să promoveze raportul în engleză în Adumarea Parlamentară NATO.

După un asemenea raport scos de un Parlament național puternic ancorat în deciziile privind securitatea transatlantică, afirmațiile directorului SRI George Maior ne apar în toată splendoarea lor:

Problemele mari se vor manifesta pe acest flanc sudic, Marea Neagră va deveni în timp o falie geopolitică la intersecţia unor actori extrem de puternici – Turcia, Ucraina, Rusia. La nivel strategic, aceste elemente au fost înţelese şi nu suntem surprinşi strategic de aceste evoluţii, ceea ce oferă şi capacităţi adecvate de răspuns. Să nu uităm că am fost şi primii care au ridicat problema securităţii energetice.

Aceste evoluţii confirmă un tip de gândire strategică pe care statul a putut-o proiecta bine şi eficient din acei ani. Aceste mesaje nu au fost mereu receptate profund la nivelul tuturor aliaţilor. Au existat timpi istorici, poate, irosiţi şi datorită situaţiei globale – mă refer la conflictele din Afganistan, din Irak, dar iată că acum ne apropiem de graniţele alianţei şi ar trebui regândite anumite concepte cu care se opera prin anii 2004-2005. via Adevarul

Se vede de la o poștă câtă bază pun britanicii pe evaluările și ”analizele strategice” promovate de România.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to NATO, doar o afacere a flancului nordic ?

  1. Jax says:

    Daa,Romania nu prea are parte de „fav” „mention”,necum „reach” 🙂

  2. semanticus says:

    sa speram ca se indreapta lucrurile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: