Ziua Forțelor NATO

Marea Britanie ar trebui felicitată pentru summitul NATO, din foarte multe puncte de vedere, politic și militar a avut inițiative și contribuții importante. Inclusiv pentru inițierea Forței expediționare întrunite de aproximativ 10.000 de soldați din mai multe  state de pe flancul nordic.

Până însă va fi operaționalizată această forță, Marea Britanie a mai reușit ceva important pentru summit, fapt care demonstrează că tradiția sa militară are putere de convingere.

Englezii au reușit ca la summitul NATO din acest an să convingă șefii de state să asiste la o parada militară. Mă rog, un fel de paradă militară, doar cu partea de defilare aeriană, dar totuși un semnal important că dimensiunea militară va fi mai accentuată de acum încolo.

Cam jenați, cam nu prea în mediul lor, șefii de stat au urmărit pe gazon, făcând eforturi să pară relaxați,  trecerea unor aeronave de luptă. Este cale lungă de parcurs dar șefii de state au înțeles că îți poți arăta mușchii în fracul diplomatic sau în uniforma de camuflaj. Ambele situații sunt la fel de onorabil, cu o diferență, când ești în camuflaj lumea de pe stradă are mai mare încredere.

 

 

Acest moment din summit mă duce cu gândul la o idee, un posibil proiect de diplomație publică pentru NATO: Ziua Forțelor NATO, o paradă militară anuală cu unități din statele membre NATO.

Pe vremuri în zona aliată se serba Ziua Forțelor Aliate 8 mai 1945 V-Day cum era cunoscută.

Mai jos aveți un link cu parada din 1979 unde veți vedea adevărata tehnică grea mobilizată.

http://www.the-berlin-wall.com/videos/allied-troops-on-parade-for-the-annual-allied-forces-day-661/

Un alt exemplu de aici

Ultima paradă de Ziua Forțelor Aliate a fost în 1994 aveți aici un articol – Berliners herald exit of Allied forces from ‘island of freedom’

Partea I

Partea a II-a

Chiar dacă nu sunt bani pentru parade anuale organizate simultan în toate țările NATO se poate organiza prin rotație câte o paradă anuală majoră corelată cu un exercițiu militar major la care participă soldați din mai multe țări.

Cu armate profesioniste, cu multe riscuri și amenințări la orizont și cu un set de obiective de vizibiltate NATO nu mai poate amâna momentul în care trebuie să se prezinte regulamentar și în Europa de Est.

 

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: