Marea Neagră

Modul în care NATO a abordat subiectul securității Mării Negre la recentul summit NATO este prezentat ca un succes al României. Din Declarația finală se observă progresul de la summitul precedent.

”18. We are also concerned by Russia’s pattern of disregard for international law, including the UN Charter; its behaviour towards Georgia and the Republic of Moldova; its violation of fundamental European security arrangements and commitments, including those in the Helsinki Final Act; its long-standing non-implementation of the Conventional Armed Forces in Europe Treaty (CFE); and its use of military and other instruments to coerce neighbours. This threatens the rules-based international order and challenges Euro-Atlantic security.
In addition, these developments may potentially have long-term effects on stability in the Black Sea region, which remains an important component of Euro-Atlantic security. Russia’s current actions are contrary to the principles on which the established confidence building mechanisms in the Black Sea were built. We will continue to support, as appropriate, regional efforts by Black Sea littoral states aimed at ensuring security and stability.

Acest moment a fost în luna august, după o criză de luni bune în Ucraina și după ce la NATO s-a dezbaătut luni de zile.

Ce se întâmplă însă în UE când vine vorba de securitatea Mării Negre ? Este simplu, Marea Neagră, apropierea ei de criza ucrainieană și de acțiunile Rusiei nu lasă urme vizibile la UE.

În iulie 2014, cu o lună înainte de summitul NATO, la UE  a fost adoptată oficial Strategia de securitatea maritimă a UE, adică acolo unde și România are un cuvânt de spus. Dacă ne uităm însă în text vedem că Marea Neagră aproape că nu există, nu sunt riscuri și amenințări la Marea Neagră și, în general nici criza ucrainieană nu prea are legătură cu marea noastră. Criza din Ucraina și agresiunile Rusiei aproape că nu există, sunt niște închipuiri ale noastre.

Forma asta, dubioasă de a face politică duală este foarte toxică. Adică miniștrii de externe din UE, într-o săptămână, negociau la UE și Corlățean nu se dădea de ceasul morții că restul miniștrilor europeni nu susțineau problematica Mării Negre. Iar în altă săptămână, aceeași miniștri de externe se întâlneau în format NATO și se zbăteau să spună ceva revelvant și nou despre Marea Neagră. Și probabil ministrul Corlățean să bătea ca un leu pentru securitatea Mării Negre.

This Strategy takes particular regard of each of the European sea and subsea basins, namely the Baltic Sea, the Black Sea, the Mediterranean and the North Sea, as well as of the Arctic waters, the Atlantic Ocean and the outermost regions.

Acesta este singurul paragraf în care apare sintagma de Black Sea în strategia UE.

În concluzie, să nu ne împăunăm că am obținut un mare succes cu problema Mării Negre la NATO, în realitate aliații europeni nu vor să se înhame la un subiect așa sensibil. Excepția rămâne poziția SUA, singura care de fapt a contat la NATO.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: