O nouă strategie cibernetică a Kremlinului

Am citit că la ordinul lui Vladimir Putin se analizează o decizie de a decupla Rusia de la internet. Dacă până acum am avut doar replici rusești la sancțiunile Vestului, ieșirea de pe internet nu este o măsură de pedeapsă ci o măsură de protecție a puterii de la Kremlin.

Pare să fie și o schimbare de strategie, de la o ofensivă cibernetică nediferențiată, spre una cu două paliere. Un palier pentru cetățenii ruși, cu două calități control și propagandă. Al doilea palier, cel pentru spațiile virtuale non-rusești orientate spre acțiuni ofensive, cu ținte precise și de imagine.

Mai sunt câteva posibile semnificații legate de acest moment.

În primul rând, decizia poate semnaliza că Rusia se așteaptă la sancțiuni legate de internet, măsuri aflate probabil în pregătire în țările vestice și care vor lovi curând Moscova în cadul altui pachet de sancțiuni.

În al doile rând, începând de acum, Rusia va folosi mult mai abil și mai intens, facilități de internet camuflate în țări apropiate Moscovei, cum ar fi China, țări central-asiatice, Asia de sud-est.

În al treilea rând Moscova anticipează planurile opoziție ruse anti-Putin la ”o primăvară moscovită fierbinte” și care a rputea porni tot de pe Internet cu ajutorul Vestului.

Nu în ultimul rând, este posibil ca Moscova să anticipeze o posibilă confruntare majoră în spațiul virtual și un răspuns la decizia NATO de a considera atacurile cibernetice ca fiind acțiuni agresive ce se încadrează în articolul 5 al Alianței.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: