Pseudo-sacrificiul lui Turcescu

Voi aborda subiectul prin primsa celui care a urmărit mai mulți ani o temă specifică: reforma sectorului de securitate și controlul democratic.

Pentru început am de făcut trei osbervații plecând de la ipoteza că deconspirarea este reală, Turcescu a fost racolat.

Prima, că autorul moral al auto-deconspirării (vom vedea, până la urmă, dacă este cu adevărat o auto-deconspirare) lui Turcescu este Traian Băsescu. Turcescu a recunoscut că nu mai putea să mai facă emisiuni despre candidatul acoperit când chiar el era tot un acoperit.

A doua, emoția și mesajul mai mult religios, atât pe blogul lui Turcescu cât și în timpul emisiunii de la la B 1 tv, par mai mult elemente dintr-o operațiune psihologică menită să inducă anumite reacții în anumite medii, presupun că în special în structurile de informații.

A treia, Turcescu nu este ofițer de informații, ar fi putut fi poate colaborator, informator, agent de influență, etc. dar nu ofițer. Nu este nici specializat pe culegere de informații și nici pe analiză. Pe scurt, părerea mea este că nu are dovezi certe, adică să prezinte: copie după angajamentul semnat la racolare, rapoarte întocmite, analize, sinteze, menționări în dosare operative, etc.

Care ar fi implicațiile auto-deconspirării ?

1. O deconspirare publică generează tensiune și multă presiune în interioul unei structuri de informații, dar, mai important, se lasă cu căderi de capete, cu înghețarea unor operațiuni sau activități în care Turcescu era angrenat și, mai ales, toate contactele lui Turcescu sunt controlate și gestionate special.

2. Turcescu, ca persoană racolată, era ”în grija” unui ofițer de informații. Acesta ori: nu a anticipat pasul făcut de Turcescu, ori a știut dar nu a avut ce face, ori i-a dat ordin lui Turcescu să de deconspire. Mai există și posibiltatea ca jurnalistul să fi fost convins de altcineva să facă asta, cineva tot din structuri sau care avea informații.

3. Deconspirarea lui Turcescu va genera și o furtună în sfera politică din motive evidente că va urma ”un spectacol” marca Turcescu care știe multe și a văzut multe în legătură cu mulți oameni politici.

Concluzia

Cazul Turcescu, dacă se va dovedi că este, cum spunea Cristoiu, un ”joc operativ” (adică o acțiune bine organizată cu scopuri precise, folosind resurse și oameni și o planificare) atunci miza este una singură: în contextul unui iminent caz de scurgeri de informații, când Turcescu va înceape să spună în public ce știe și ce a făcut, ”responsabilii din servicii” să ceară ei deconspirarea candidatului acoperit pentru a nu periclita o zonă mult mai largă de interes pentru activitatea de informații. Băsescu a așteptat să vadă reacția unor candidați, a dat avertismente, reacțiile așteptate nu au apărut, s-a ajuns la penultima zi de depunere a candidaturilor și subit apare Turcescu care aplică un alt plan sau altă etapă din plan.

Public, serviciile speciale nu vor putea recunoaște nimic, în spatele ușlor închise ele trebuie să aleagă între a deconspira pe viitorul președinte sau să le cadă mai mulți pioni din presă.

În tot acest coșmar, controlul democratic asupra serviciilor, aflat în mâna unui Parlament al nulităților, este paralizat, iar Președintele Băsescu pare să continue implacabil un plan, să deconspire un om politic.

 

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: