Aventuri cu Ioana Petrescu la Marea Neagră

Dragă Ioana, Onor Ministru,

am citit cum că ai început să faci lobi de proastă calitate:

Anuntul privind renuntarea la aplicarea taxei pe constructiile speciale in cazul sondelor petroliere aflate in Marea Neagra a provocat un schimb de replici intre ministrul finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a spus ca lui, personal, nu-i plac exceptiile. La scurt timp, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia s-ar aplica echipamentelor off-shore care nu se gasesc in apele teritoriale ale Romaniei. Totul a pornit de la promisiunea Ioanei Petrescu de la inceputul saptamanii ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

In urma acestui anunt, ministrul delegat pentru energie a spus ca taxa trebuie sa scada pentru toata lumea. „Nu aş vrea să comentez declaraţii ale colegilor din Executiv. Mie, personal, nu-mi plax excepţiile. Taxa să scadă pentru toată lumea de la 1,5 la 1%”, a declarat luni Razvan Nicolescu.

Intrebata cum comenteaza aceasta afirmatie a ministrului delegat pentru energie, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia poate fi aplicata deoarece constructiile speciale of-shore nu se afla pe teritoriul Romaniei. „Taxa se va reduce pentru toată lumea de la 1,5% la 1%, deci vorbim de o reducere de 33% din acest impozit începând de anul viitor. În ceea ce priveşte echipamentele off-shore – fiindcă de acelea discutăm – nu se găsesc pe teritoriul României sau în apele teritoriale, sunt la mai mult de 12 mile marine de ţărmul României. În lege, în amendamente, se defineşte foarte clar că este vorba despre construcţii speciale de pe teritoriul României sau în apele teritoriale ale României”, a raspuns Ioana Petrescu. sursa Hotnews

Pe scurt ați făcut o lege proastă pe care vreți să o folosiți cu o găselniță și mai proastă. Toate statele din lume, alea serioase, au reglementări fiscale bine precizate pe teritoriul, apele teritoriale și zonele economice exclusive. Exploatările din Marea Neagră trebuie să respecte o lege, legea 17/1990 privind regimul apelor maritime

CAPITOLUL II
Zona contiguă a României

Art. 7

Zona contiguă a României este fâşia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază stabilite în art. 2.

CAPITOLUL II
Zona contiguă a României

Art. 8

În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor şi reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat.

CAPITOLUL III
Zona economică exclusivă a României în Marea Neagră

Art. 16

(1) În zona sa economică România are jurisdicţie exclusivă asupra insulelor artificiale, instalaţiilor şi lucrărilor, inclusiv dreptul de a exercita controlul pentru prevenirea infracţiunilor şi a altor încălcări privind legile şi reglementările sale în domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al imigraţiei, precum şi în legătură cu legile şi regulamentele privind securitatea.

 

Detalii: http://legeaz.net/legea-17-1990-regimul-apelor-maritime-interioare/art-16-zona-economica-exclusiva-a-romaniei-in-marea-neagra

Doamna Petrescu trebuia să le spuneți texanilor că legea românească a regimului maritim aflată în vigoare și care intră în conflict cu legea taxei pe stâlp, prost făcută de guvern, vizează control fiscal nu în 12 mile nautice de ape teritoriale ci, în realitate vorbim de un control de 24 mile nautice (24 de mile maritime = 44,448 km ). La care se aduaugă controlul economic și fiscal în toată regiunea economică exclusivă a României adică vreo 200 de mile nautice. Eu sunt pentru a oferi tot felul de avantaje celor care consolidează secuirtatea energetică dar nu cu prețul unui haos legislativ care poate fi speculat de cei avizați sau cu riscul să se creeze un precedent legislativ periculos.

later edit: între timp, pe Hotnews a apărut și un articol bun și la obiect care detaliază posibilele consecințele economice și fiscale logice ale declarației ministrului, care neinformată a scos perla. Ce eroare a facut Ioana Petrescu

 

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: