De la Gherila digitală la Partidul Facebook

Până la viitorul congres PSD va curge multă cerneală digitală despre cum Facebookul a învins PSDul și cum tot onlineul a propagat ideea că Ponta este comunist.

La Ioan Rus aceste idei sunt deja bine fixate, chiar cimentate:

Deci spune Curtea Suprema ca ce-i pe Facebook e informatie publica. Bun. Dar cum o verifici? Adica eu scriu despre dumneata ceva, dumneata transferi la alt prieten din categoria prietenilor dumneatale si asa mai departe. Niciunul nu verificam. Deci pana la urma responsabilitatea fata de cuvantul scris sau ce dai ca informatie publica trebuie sa apartina cuiva. In mediul acesta, pana la urma, nu trebuie sa demonstrezi. Afirm despre dumneata sau despre dumnealui ceva si de acolo incolo prietenii mei cred, ca eu am credibilitatea mea eventual, si cumva s-a dus, s-a dus in spirala, pentru ca niciun sociolog n-a prins spirala aceasta pe care s-au rotit diverse informatii. N-au prins-o. Ca s-a extins extraordinar in ultimele zile, intre tururi. Daca vrei sa demonstrezi logic ceva de acolo, multe afirmatii, cu comunistii, nu le poti demonstra, semn ca are un caracter propagandistic masiv, chiar daca nu mai folosim acuma ideea de propaganda. Dar caracterul acesta este, daca te uiti cu atentie…” – a spus Ioan Rus la PRO TV, in emisiunea „Dupa 20 de ani”. via stirileprotv

Acum, poate că unii au uitat, dar în 2009 Adrian Năstase a avut o reacție de același tip față de ”gherila digitală” din 2004.

Gherila digitala a devenit un instrument cinic de promovare virala, ce eludeaza orice reguli si care, cel mai grav, inhiba, intr-o anumita masura,  dezbaterile utile  pe internet. In tarile occidentale, acolo unde exista probabil cea mai mare libertate, exista si institutii care asigura aceasta libertate. Institutii  care se asigura ca si online sunt reguli, exista respect pentru celalalt si, mai ales, exista responsabilitate. Internetul poate fi un instrument periculos. E suficient de puternic pentru a influenta decizii publice, dar are aceasta caracteristica a anonimitatii, care permite aproape orice. Se poate, de pilda, ca o organizatie politica sa isi faca o echipa de 10-20 de baieti care, cu ajutorul unor softuri de monitorizare, sa identifice in timp real site-urile unde se vorbeste despre ceva care ii intereseaza si sa intervina cu comentarii manipulatorii de fiecare data, indiferent de continutul real al comunicarii. Blogul si forumul sunt, teoretic, spatii de interactivitate care ajuta la crearea dialogului. Daca dialogul este inlocuit de “ambuscade” digitale, iar daca in locul schimbului de idei avem schimb de injurii, calomnii si mizerii, atunci internetul isi pierde din valoare. Sunt oameni ai unor partide care stiu la ce ma refer. Se spune, in presa vremii, ca si unii colaboratori ai anumitor servicii. Gherila digitala. Un rau necesar?

Din câte îmi dau seama, Victor Ponta s-a abținut după 16 noiembrie să discute public ceea ce crede despre turul 2 de la alegeri. Liderul PSD a declarat sec că ia act de câteva greșeli făcute în campanie: că sunt percepuți drept comuniști, că sunt precepuți drept protectori ai corupților și că sunt precepuți drept cauza scandalului de la votul din diasporă. În schimb Sebastian Ghiță, Liviu Dragnea și Ioan Rus  au dar sursa acestor precepții: onlineul, Facebookul, internauții. Cei trei grei din partid spun în esență că propaganda lui Johannis a fost mai eficientă în online, iar propaganda pe net a PSDului a fost deficitară în a schimba percepția negativă despre candidatul socialist.

Rămâne totuși o întrebare, în 2012 PSD a câștigat la alegerile generale cu același online, cam cu același raport de forțe între offline și online. Atunci propaganda PSD pe net a fost bună dar în 2014 aceeași mașinărie online de partid nu a mai funcționat ? În plus, și europarlamentarele 2014 au fost câștigate tot de PSD tot în contextul aceluiași mediu online.

Deci paradigma explicativă cum că PSD nu câștigă în online nu se susține, în general explicațiile post-factum emise de PSD nu pot fi acceptate din motivul  simplu că sunt amatoristice și simpliste. Liderii PSD vorbesc despre propaganda în online în scheme învechite, ei trag o linie fermă, disting clar între mediul online și offline ca între județul Suceava și județul Teleorman. Ca și cum separația mediilor ar predispune la propagandă, că granița dintre cele două ar fi una specială și că în online se revarsă doar spuza propagandistică, atacurile și comunicarea negativă bine țintită trimisă din offline.

Ca și pentru Adrian Năstase, și pentru Ioan Rus există două Românii: România offlineului și România onlineului. Nimic mai fals. Dacă un prieten, un văr, un frate, o mamă, un fiu te mobilizeză de la 1000 km să mergi la vot asta se întâmplă nu pentru că te urmărește pe Facebook, Twitter sau WhatApp  ci pentru că îți este părinte, prieten, frate și soră.

Pentru PSD, dacă totul va rămâne la nivelul prezentat de cei trei lideri PSD, atunci onlineul va rămâne și pe mai departe o mare necunoscută.  Cel mult vor gestiona internetul ca și până acum ca un mediu de propagandă și la care trebuie să răspundă cu un mecanism rudimentar de gestionare a unor crize.

Un exemplu:

– la primul tur, apar primele informații despre problemele de la ambasade.

– prima reacție PSD dată de Gabriela Firea: ambasadorii au trădat, fac jocul opoziției, iar votanții sunt agitatori trimiși de partide. In ambele cazuri nu au fost date probe, dovezi clare.

– reacția ambasadorilor a fost clară, cu nume și prenume au ieșit în presă și au declarat că problemele fuseseră comunicate înainte de alegeri celor din MAE.

– reacția votanților a fost la fel de clară: cu nume și prenume votanții au demostrat că nu pot fi toți catalogați de agitatori propagandiști.

În concluzie, nu cred că PSD va învăța această lecție, este mult mai comod să inventeze o poveste despre manipulările de pe internet.

Reclame

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to De la Gherila digitală la Partidul Facebook

  1. abulafia89 says:

    shhhhh, nu le spune asta, sa nu inceapa sa se destepte :))
    in alta ordine de idei, rus, grupul de la cluj, parca se branduisera ca psd-isti moderni, emancipati, nu ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: