Finlandizarea Ucrainei- consecințele unui scenariu

Se tot vehiculează această soluție pentru Ucraina și mă gândeam la toxicitatea scenariului.

Acum citesc că propaganda finlandizării generează probleme chiar în interiorul unor țări NATO – Czech PM rejects Zeman´s idea of Finlandisation of Ukraine policy

Sobotka said this was one of the issues he and Zeman talked about on Wednesday.

He challenged the view, expressed by Zeman´s spokesman Jiri Ovcacek, that he had not mentioned any substantial difference in foreign affairs between him and the president during the talks.

He said there were some differences in foreign political views between top politicians of other EU countries, too.

Sobotka said it is of key importance that Czech representatives present the same positions at meetings of the European Union, NATO and the United Nations.

Probabil că va mai dura până când NATO va realiza că trebuie să aibă un punct de vedere oficial ferm față de problema finlandizării Ucrainei. Alianța ar cam trebui să fie atentă la implicațiile pentru postura militarp, coeziunea internă și politica sa de parteneriate.

O acceptare a finlandizării Ucrainei în Alianță ar deschide problema regândirii întregii strategii a Alianței și a reașezării posturii sale militare în Europa. Toată strategia militară a NATO va trebui schimbată radical, iar Polonia și România ar fi cele mai afectate. Chiar și în cazul în care NATO s-ar adapta rapid, Polonia și România vor fi nevoite să își adapteze strategiile naționale dar mai ales să își sporească numărul capacităților militare. Pe scurt vom avea nevoie de mai mulți soldați. Am vorbi de aproximativ 1600 km de linie de front dacă adăugăm Belarusul, Transnistria, Kaliningrad și Crimeea.

A doua consecință, dacă se acceptă finlandizarea Ucrainei atunci NATO va trebui să renunțe la Parteneriatul cu Kievul, un semnal foarte prost pentru alte parteneriate: cel cu Georgia, Azerbaijan, țări din Asia centrală. O cedare în cazul Ucrainei va alimenta poziția unor aliați europeni sceptici care vor dori să pună frână întregii politicii de parteneriate întărite și să o înlocuiască cu conceptul mai slab, mai vag, de relații militare.

Sigur că, până la un punct, ce a am comentat este un scenariu ipotetic foarte negativ dar câteva elemente sunt deja prezente în Alianță și ar fi nevoie de un factor declanșator și un ”liant politic„ atent ales pentru a ne afla în fața unei nou peisaj de securitate în Europa de est, unul foarte amenințător.

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Finlandizarea Ucrainei- consecințele unui scenariu

  1. George Visan says:

    Finlandizarea e o iluzie. Rusia s-a lansat in demonstratii de forta impotriva unor state cu neutralitate recunoscuta: Suedia si Finlanda. http://goo.gl/st0Pjp

    Asa ca cine vorbeste de finlandizare in contextul actual nu stie despre ce vorbeste.

    • semanticus says:

      Asta este finlandizarea, sa faci demonstratii de forta asupra unor state slabe. Eu fac si distinctia intre state finlandizate de jure si sate finlandizate de facto. Asa ca are sens ca propaganda rusa sa arunce scenariul finalndizarii pe scena internationala si sa si demonstreze prin actiuni militare concrete ca scenariul se poate materializa de facto. Este finlandizare cata vreme spatiul de suveranitate maritima si aeriana este provocat constant cu actiuni militare. Ucraina este partial finlandizata pentru ca are spatiul de suveranitate teritoriala compromis, are supervizare pe politica externa prin Acordul de la Minsk și din punct de vedere economic este depenedenta energetic de deciziile de la Moscova si Bruxelles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: