Întrebări pentru Departamentul pentru Situații de Urgență

Două întrebări privind accidentul de la Siutghiol.

1. Vreau să știu dacă Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI, Prefectura Constanța și IJSU Constanța au solicitat Administației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral intocmirea unui Plan operational pentru răspuns la accidente aviatice care implică prăbușirea în zone de apă? Dacă au verificat existența acestui plan și dacă acesta vizează și Siutghiol ?  Din câte am citit și căutat, acest plan nu există. Probabil că nu există nici pentru Delta Dunării un plan operațional de accidente aviatice în zone lacustre.

2. De ce Departamentul pentru Situații de Urgență – MAI nu a întocmit și făcut public un Manual de proceduri operationale standard ? nu mă refer la acele ”manuale ale prefecților” unde sunt prezentate etapele scenariilor pentru diferite dezastre naturale sau cu surse umane, eu mă refer la un manual care să vizeze nivelul inter-agenții la nivel național, județean și local. După accidentul aviatic din Apuseni acesta ar fi fost o prioritate, a trecut 1 an și nu avem un manual de referință.

În loc de concluzie:

În particular am mai spus, dar acum voi scrie și aici. MAI-ul ca structură națională este o superstructură greoaie, un monstru birocratic care mai mult blochează inițiativa, prea multe structuri centrale, prea multe resurse irosite pe contracte de logistică fără impact strategic și fără o strategie.

În special, componenta aeriană din cadrul MAI ar trebui analizată cu atenție și mai ales restructurată și ca organizare dar mai ales ca dotare. La modul cel mai responsabil ar trebui să recunoaștem că nu avem nici la MAI și nici la MApN elicoptere SAR, ce am cumparat sunt de defilare, pentru zburat cu pacienți ziua la cer senin și vara cu șefii care merg pe Litoral și cam atât.

Părerea mea despre Dr. Arafat și viziunea sa am scris deja din septembrie acest an – Sistemul sau omul ? Mai pe scurt, doctorul trebuie să rămână la urgențe medicale. Iar pe partea de echipe de răspuns pentru situații de urgență, pe creșterea capacității de reacție, analiză operațională, coordonare interagenții, etc. ar fi bine să fie un expert.

Anunțuri

Despre Claudiu Degeratu
Expert in securitate nationala, internationala, NATO, UE, aparare si studii strategice

2 Responses to Întrebări pentru Departamentul pentru Situații de Urgență

  1. fish says:

    Iar pe partea de echipe de răspuns pentru situații de urgență, pe creșterea capacității de reacție, analiză operațională, coordonare interagenții, etc. ar fi bine să fie un expert

    si sa lase pe altul cu degetele in borcanul cu miere?? nnnneh. n-ai sa vezi

  2. dynamytejon says:

    De acord maestre !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: